Sultan Sazlığı Milli Parkı'na Kuş Müzesi Açıldı

Çok sayıda kuş türünü barındıran ve Türkiye'de flamingoların kuluçkaya yattıkları önemli sulak alanlardan Sultan Sazlığı Milli Parkı'na Kuş Müzesi açıldı.

Vali Orhan Düzgün, Sazlığın Yeşilhisar ilçesinde sınırlarındaki bölümünde kurulan Müze'nin açılışında yaptığı konuşmada, Sultan Sazlığı'nın ülkemizdeki milli parklar içerisinde özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bölgede 301 kuş türünün yaşadığının tespit edilebildiğini anlatan Düzgün, Sazlığın, kuş türlerine meraklı gözlemciler ve bilim insanlarınca takibe alındığını belirtti.

Düzgün, Sultan Sazlığı'na doğaseverlerin ilgisinin her geçen gün arttığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla bölgede her yıl yeni düzenlemeler yapılıyor. Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde yürüyüş parkurları, kuş gözlem kuleleri ve kulübelerin sayısı arttı. Ziyaretçilerin beğenisine sunulan Kuş Müzesi ise hem teknolojik imkanlarla donatıldı hem de görsel bir ziyafet sunuldu. Doğaya ve canlıya saygının bir gereği olarak avlanan kuşların içini doldurmak yerine kuş türlerinin çeşitli malzemelerden yapılan birebir kopyası sergileniyor. Kuş Müzesi'nin yanı sıra ziyaretçilerin bilgilendirilebilmesi ve diğer sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bölgede yeni yapılar inşa edilmiştir. Kuş Müzesi'ndeki vitrinlerde görülen kamışlar da aslında köylülerimiz için çok ciddi bir gelir kaynağı. Her yıl yaklaşık 100 tır dolusu kamış ihraç ediliyor ve bölgedeki 150-200 ailenin geçimine katkı sağlanıyor."
- Kapuzbaşı'nda yeni düzenlemeler
Kapuzbaşı Şelaleri'nin yer aldığı alanda da düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Düzgün, "Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzce bazı düzenlemeler gerçekleştiriliyor. İl Özel İdaremizce ihale edilen Soysallı Günübirlik Tesisleri'nin de yapımına başlandı. Bunlar yapıldıkça, alt yapı ihtiyaçları giderildikçe doğal güzelliklerimizin daha çok ilgi çeken, dolayısıyla bölgesel ekonomiye daha çok katkı sağlayan yerler olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Vali Düzgün, çalışmaları önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan Kültür ve Doğa Rotaları kitabında Sultan Sazlığı'nın da geniş yer alacağını sözlerine ekledi.
Açılışın ardından Vali Düzgün ve beraberindekiler Kuş Müzesi'ni gezdi, daha sonra alandaki kuşları gözlemledi.
Ziyaretçilerin 5 farklı kamera ile Sultan Sazlığı Milli Parkı'nı izleyebildiği Müzede, kuş türlerine ilişkin detaylı bilgi almak da mümkün.
Kaynak: AA