Zihinsel Engelli Yetişkinler El Sanatları İle Hayata Tutunuyor

Konya'da Karatay Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kurslara katılan 23 ayaş üstü orta ve hafif engelli 9 kişi keçe yapımı, takı, seramik çiçek, ahşap boyama, boncuk çiçek, taş bebek gibi el emeği ürünler veriyor

Engellilerin ürettiği el emeği ürünler, Sedirler Sosyal Tesisleri'nde açılan sergide vatandaşların beğenisine sunuldu. Kurs öğreticisi Hacer Uçaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yaş üstü orta ve hafif zihinsel engellilere yönelik kurslarının 2 yıl önce başladığını söyledi.

İlk etapta 5 kursiyerin müracaat ettiğini, ailelerin duymasıyla sayının bu yıl 9 kişiye çıktığını ifade eden Uçaroğlu, kurstaki amaçlarının hem el becerileri kazandırmak hem de onların sosyal hayata tutunmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Zihinsel engellilerin bu kursla sağlıkları açısından da büyük bir aşama kaydettiğini vurgulayan Uçaroğlu, şöyle konuştu:
"23 yaş üstü orta ve hafif zihinsel engelli kişilerin el becerilerini geliştirmek için kurs modülleri belirliyoruz. Keçe yapımı, takı, seramik çiçek, ahşap boyama, boncuk çiçek, taş bebek gibi el ürünlerini yapıyorlar. Hem kendilerini geliştiriyorlar hem de hayata adapte oluyorlar. Ürettikleri bazı ürünleri yakınlarına ve komşularına satarak aile bütçelerine katkı da yapıyorlar. İleride seri üretime de geçmeyi istiyoruz. Hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomisine katkı yapıyorlar. Bir de 23 yaş üstünde oldukları için okul dönemi de bitmiş oluyor. Bu dönemde atıl durumda kalmamış oluyorlar. Burada el becerileri gelişiyor. Anne baba bunlara baki değil. Tek başlarına ayakta kalmalarını öğretmeye çalışıyoruz."
Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Öz de ilçe genelinde 9 bini kadın olmak üzere 21 bin 500 kişiye yönelik çeşitli kurslar açtıklarını kaydetti.

Kaynak: AA