Savcıdan Maden Faciasıyla İlgili Son Açıklama

Soma ilçesindeki maden faciasının ardından soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, soruşturma süreci hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Savcıdan Maden Faciasıyla İlgili Son Açıklama

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Akhisar Adliyesi’ne ait internet sitesi üzerinden yayımladığı basın açıklamasında, 13.05.2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkisindeki özel bir kömür işletmesinde maden faciası meydana geldiğini belirterek
şu ifadelere yer verdi: "ölüm ve yaralanma olayı nedeniyle, adli soruşturma süreci hakkında soruşturmanın safahatı ile ilgili haber yapıldığı görülmekle, kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini temin etmek amacıyla basın açıklaması yapılmasına karar verilmiştir."
Soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından 126 kişinin mağdur sıfatıyla, 48 kişinin müşteki sıfatıyla, 220 kişinin tanık sıfatıyla ifadeleri alındığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Soma Cumhuriyet savcıları tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan kişi sayısı 52'dir. Soruşturmada şüpheli olarak ifadeleri alınan 32 kişi Soma Cumhuriyet Başsavcılığı ile sevk edildikleri nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştır. Soruşturmada nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen 12 kişi hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen 8 şüpheli hakkında Sulh Ceza Mahkemesince tutuklama kararı verilmiştir. Halen soruşturma kapsamında 8 şüpheli tutuklu olarak bulunmaktadır.”

24 YERE TALİMAT YAZILDI
Açıklamada, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nin serbest bırakılmasına karar verdiği şüpheliler hakkında ilgili mahkeme kararına karşı itiraz edildiği belirtilerek, itiraz sonucu Soma Asliye Ceza Mahkemesi tarafından daha önce serbest bırakılan bir şüpheli hakkında tutuklama kararı verildiği ifade edildi.

Başsavcı Şahiner, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Soruşturma kapsamında Soma ilçesi mülki sınırlarında bulunmayan mağdur, müşteki ve tanık beyanlarının alınabilmesi için 24 ayrı yere talimat yazılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu'yla ilgili maddeleri kapsamında görevlendirilen, usulen yeminleri yaptırılan dört kişilik (Maden Mühendisleri, Elektrik Mühendisi, İşgüvenliği uzmanlarından) oluşan bilirkişi heyeti çalışmalarını sürdürmekte olup, henüz gerekçeli bilirkişi raporunu dosyaya ibraz etmemiştir. Bilirkişi heyetinin görevini yapmasına engel olabilecek Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre usuli bir sebep bulunmamaktadır.”
Açıklamada, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından olayın meydana gelmesinde sendika yetkililerinin sorumluluğu bulunup bulunmadığı hususunda araştırma yapılacağı belirtildi. Olayın meydana geldiği maden ocağının denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olan kamu görevlileri hakkında ihbar, şikayet, suç duyuruları kapsamına göre 4483 sayılı yasa ile ilgili mevzuat hükümlerine göre, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan soruşturma izni verilmesi talebinde bulunulduğu belirtildi. Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan bu olayın, hiçbir kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde aydınlatılabilmesi için Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından adli soruşturma sürdürülmekte olup, adil bir yargılamanın yapılabilmesi, leh veya aleyhte olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi için gereken her türlü gayret gösterilmekle birlikte, soruşturma evrakının kısa sürede ikmal edilmesine çalışılmaktadır.”
Kaynak: İHA