Bu İlçede Tüketici, Üreticiye Savaş Açtı

Giresun’un Espiye ilçesinde banka mağdurları kaymakamlığın teşvik ve öncülüğünde tüketici haklarına yaptıkları şikayetler komisyon masraflarını geri alıyor.

Bu İlçede Tüketici, Üreticiye Savaş Açtı

Giresun’un Espiye ilçesi il genelinde tüketici haklarına en fazla müracaat eden ve dava kazanan ilçe oldu. İlçede tüketici haklarına yapılan şikayetlerin ilk üç sırasında ise banka komisyonları, cep telefonu şikayetleri ve sahte marka spor ayakkabı geldiği belirtildi. İlçede 2014 yılı içerisinde tüketici haklarına müracaat eden 700 kişiden 150’si tüketici lehine sonuçlanırken, diğer şikayetlerin davalarının sürdüğü belirtildi. Tüketici mağdurlarından Halil İbrahim Memiş, müracaat eden herkesin davayı kazanmasının kendisine güven verdiğini belirterek, kendisinin de banka komisyonlarını geri almak için şikayette bulunduğunu söyledi.

İlçe Hakem Heyeti Başkanı Mehmet Emin Kemaloğlu ise şikayetlerin 2014 yılının ilk 4 ayında 700 şikayetin bulunduğunu ve bu şikayetlerin yüzde 90’nın banka komisyonları,ikinci sırada cep telefonları ve üçüncü sırada ise spor ayakkabılar oluşturduğunu söyledi.

Kemaloğlu “Tüketici Hakları birimimiz Kaymakamımız tarafından faal duruma geçirildi. 2013 yılında 50 kişi müracaat ederken 2014 yılında bu sayı 700’e yükseldi. 2014 yılının ise ilk müracaatını Kaymakamımız yapmıştır. İlçede yaptığı toplantılarda vatandaşlara duyarlı olun çağrısında bulunmuştur. 2014 yılında yapılan 700 müracaattan 150’si tüketici lehine sonuçlandı. 100 kişi ücretinin iadesini aldı. Diğer dosyalarında incelemesi ve mahkeme süreci devam etmektedir. Bir diğer şikayet konusu ise cep telefonları olmuştur. Garantisi olmasına rağmen gönderilen servisten 'sıvı teması-tüketici hatası' diye rapor gelmesine rağmen bilir kişi incelemesinde üretici hatası olduğu tespit edilmiş ve 15 tüketicinin lehine dava sonuçlanmıştır. Spor ayakkabı markaları da azımsanmayacak kadar şikayete maruz kalmıştır. Bir çok ünlü spor mağazası ünlü markaların logolarıyla Çin malı spor ayakkabı sattığın tespit edilmiştir. Günlük olarak ise 50-60 arasında değişen şikayetçi vatandaşların müracaatın alıyoruz” dedi.

Tüketici haklarıyla alakalı vatandaşı dolandırmak isteyenlere karşı da duyarlı olmaya davet eden Memiş “Cep telefonlarından bizim kurumun adını kullanarak belirli bir fiyat karşılığında işlemlerinin takibini veya müracaat dilekçesi doldurularak verebileceklerini belirterek para talebinde bulunuluyor. Bu tür mesajlara itibar edilmemelidir. Kaldı ki her ilçede Tüketici Hakları bu işlemleri ücretsiz yapmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: İHA