Aspendos’ta Restorasyon Çalışmaları

Antalya’nın geçen yıl en çok turist çeken bölgesi Aspendos’ta 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 20 Ağustos'ta sona erecek.

Aspendos’ta Restorasyon Çalışmaları

MS. 2. yy da Marcus Aurelius (161-180) döneminde inşa edilen ve Tanrılar ile devrin imparatorlarına adanan ve 19. yüzyılda başlayan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarılan Aspendos antik tiyatrosunda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında hazırlattırılan ve ocak 2013 yılında başlatılan tiyatronun restorasyon çalışmaları 20 Ağustosta sona erecek. Yaklaşık 18 aydır yapılan çalışmalarda, restorasyona rağmen turistlerin de Aspendos’u gezebilmesine imkân sağlanıyordu. Aspendos’a restorasyon nedeniyle bu yılın ilk dört ayında ziyaretçi alınmazken, mayıs ayından itibaren belirli bölümlerine ziyaretçi alınmaya başladı

Aspendos, geçen yıl elde ettiği yaklaşık 1.5 milyon lira ile turizmin darphanesi gibi çalışmıştı.

ASPENDOS TİYATROSU
Aspendos tiyatrosu tüm dünyadaki en iyi korunmuş Roma tiyatrosu, hatta en iyi korunmuş antik tiyatrodur. İki tepe üzerine kurulu Aspendos'un tiyatrosu, küçük tepenin doğu yamacına yaslanmıştır.

MS. 2. yy. da Marcus Aurelius (161-180) döneminde inşa edilen antik tiyatro 19. yüzyılda başlayan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Ulu Önder Atatürk'ün 1930 yılında ziyaret edip "onarılıp yeniden kullanılması" için direktifler verdiği Aspendos Tiyatrosu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organizatörlüğünde, kendi adıyla anılan Opera ve Bale Festivali'ne her yılın yaz aylarında dünya milletlerine ev sahipliği yapıyor.
Kaynak: İHA