Şeftali Üreticinin Yüzünü Güldürüyor

Turgutlu Ovası'nda hasadına başlanan R-1, Dikseren, Hale ve Tüysüz Erkenci şeftalinin rekolte düşüşüne rağmen fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Turgutlu Sebze ve Meyve Hali'nde şeftali, kilosu 1 buçuk ile 3 lira arasında fiyata alıcı bulurken, hasat sonu ve geç hasadı yapılan şeftali türlerinde de fiyatların düşmeyeceği belirtiliyor.
Yaklaşık 10 bin dönümlük arazide yıllık 60 ile 70 bin ton arasında şeftali yetiştirilen Turgutlu Ovası'nda, hasat mevsiminde elde edilen değerlere göre. hava şartlarının etkisiyle bu yıl üretimde % 30'luk bir kaybın yaşandığına dikkati çeken komisyoncular, ürün azlığı nedeniyle çabuk müşteri bulduklarını söylüyor.
Turgutlu Meyve ve Sebze Hali'nde komisyonculuk yapan Mehmet Orhan, R-1, Dikseren, Hale ve Tüysüz Erkenci şeftaliye müşteri bulmakta zorluk çekmediklerini belirterek, "Yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle rekoltede düşme meydana geldi. Ürün azlığından alıcıyı çabuk buluyoruz. Fiyatlar da hem bizim hem de üreticilerimizin istediği seviyede. Umudumuz hasat sonuna kadar bu fiyatların devam etmesi ve daha da yükselmesidir. Çünkü şu an şeftali üreticinin ve bizim istediğimiz kalitesine göre 1.5 ile 3 liralara kadar satışa sunuluyor" dedi.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol da ürün kaybının fiyatlara yansıdığına işaret ederek, fiyatların daha da yükseleceğini savundu. Fiyatların yüksek düzeyde seyretmesi üreticilerin yüzünü güldürdüğünü kaydeden Şenol, "Şeftali üreticisinin son yıllarda en iyi ve altın yılını yaşıyor. Yemeklik şeftalinin kilosu 1.5 ile 3 lira arasında değişiyor. Suluk diye tabir edilen ve özellikle meyve suyu fabrikalarına satılan şeftalinin kilosu ise 50 ile 55 kuruş" dedi.

Kaynak: AA