Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı Bakım İstiyor

Atatürk’ün Muhafız Alay Komutanı ve Milis yarbay Topal Osman Ağa adına dikilen “Osman Ağa ve Giresun Uşakları” anıtının bakımsızlığı dikkat çekiyor.

Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı Bakım İstiyor

Giresun merkezdeki Bulancak durağının hemen yanındaki 'Kurtuluş Savaşı'nda Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı'ndaki tüfeklerden birinin kayışı yerinden koptu fakat uzun süredir ilgilenen birinin olmaması tepki çekiyor.

Kurtuluş Savaşı'nın ve Giresun'un en önemli komutanlarından biri olan Topal Osman Ağa ve onunla birlikte mücadele eden kahraman Giresun Uşakları adına açılan 'Kurtuluş Savaşı'nda Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı'ndaki tüfeklerden birinde kabzaya saman teli ile tutturulan kayışın saman telinin paslanıp çürümesi sonucu yerinden kopması Giresunlular tarafından tepki ile karşılandı.

'Kurtuluş Savaşı'nda Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı' ilk açıldığında heykel grubundaki Topal Osman Ağa figürünün sağ tarafında bulunan Giresun Uşağı figürünün tuttuğu tüfeğin kayışı her iki taraftan da orijinal bir şekilde sabitlenmiş şekilde duruyordu. Bir süre sonra deformasyon sonucu tüfeğin kabza tarafındaki halka kopmuş ve kopan halka tamir edilmemişti.

Bu halkanın tüfeğin kabzasına orijinal şekilde kaynak yapılması gerekirken; 'saman teli!' ile tamir edilmeye çalışılmıştı. Saman teli ile bir süre yerinde duran tüfeğin kayışı saman telinin çürümesi sebebi ile tekrar yerinden çıktı.

Giresun'un gurur kaynağı olan Topal Osman Ağa ve Giresun Uşakları'nın kahramanlıklarını unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak için yapılan 'Kurtuluş Savaşı'nda Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı'na ilgisizlik dikkat çekiyor.
Kaynak: İHA