Ordu'da Tahmini Fındık Rekoltesi Açıklandı

Türkiye'nin önemli fındık üretim merkezlerinden Ordu'da, tahmini fındık rekoltesinin 66 bin 762 ton olarak belirlendiği bildirildi.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Kemal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllara göre değişmekle beraber Türkiye fındık üretiminin yaklaşık yüzde 30-35'ini Ordu'dan karşılandığını belirtti.

Yörede, 29-30 Mart tarihinde meydana gelen zirai dondan sonra Ordu'da merakla beklenen tahmini fındık rekoltesinin çalışmalar sonucunda belirlendiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalara fındık sektöründe yer alan tüm kesimler iştirak etti. Fındık Araştırma İstasyonu, Ordu Ticaret Borsası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Altınordu Ziraat Odası ve İl Müdürlüğümüzün temsilcilerinden oluşan komisyon marifetiyle bu çalışmalar yapıldı. Çalışmalar ilimiz genelinde belirlenen 300 ayrı noktada 2 bin 400 dal sayılmak suretiyle çok ciddi bir çalışma gerçekleştirildi.

Bu çalışmalar sonucunda ise 2014 yılının tahmini rekoltesi 66 bin 762 ton belirlendi. 2013 yılında ise 183 bin ton olarak belirlenmiş ve kamuoyuna ilan edilmişti. Bu rakam 2013 yılı rekoltesinin üçte birinin biraz üzerinde. Görüldüğü üzere zirai donun ardından rekoltede ciddi düşüş yaşandı."
- "Dokuz ilçede fındık yok"
Yapılan tespitlere göre Ordu'da 19 ilçenin 9'unda fındığın yok denecek kadar az olacağını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Tespitlerimiz sonucunda fındık sadece 10 ilçede var. Onun haricinde Akkuş, Aybastı, Mesudiye, Gürgentepe, Gölköy, Kabataş, Kumru, Çaybaşı ve Korgan gibi 9 ilçemizde bu sene için fındık maalesef yok. Bu da 29-30 Mart tarihinde yaşanan don sonucunda oluşan bir durumdur. Don afetinin ne kadar ciddi olduğunu bu rakamlardan bir kez daha anlamış bulunmaktayız."
Yılmaz, en son don afetinin 2004 yılında yaşandığını, bu afetin ardından Ordu'daki fındık rekoltesinin 50 bin ton civarında gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün açıkladığı tahmini fındık rekoltesinin bekledikleri bir rakam olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA