Ünlülere Yönelik Uyuşturucu Davası

Oyuncular Çağatay Ulusoy ve Gizem Karaca ile şarkıcı Cenk Eren'in de aralarında bulunduğu 34 sanığın, "uyuşturucu temin etmek", "suç örgütü kurmak" ve "suç örgütü üyesi olmak" gibi suçlardan yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 12 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar Mehmet Çakır, Nuri Kösem, Özgür Sandal, Yusuf Akgün, Çağatay Ulusoy, Gizem Karaca, Mustafa Kabakol, Ayşe Selin Boronkay ve Aslı Keskin katıldı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Mustafa Gülbay, hakkında yakalama emri çıkarılan Mehmet Çakır'ın duruşmaya kendiliğinden geldiğini belirtti.

Dava kapsamında ilk kez ifade veren sanık Mehmet Çakır, iki veya üç kez uyuşturucu kullandığını ifade ederek, ''Ticaret suçlamasını kabul etmiyorum. Yeşilköy'de bir grup arkadaşla bira içerken esrar sarıp içtim. Bunun dışında kimseye esrar temin etmedim'' dedi.

Sanıklardan Ayşe Selin Boronkay ile aynı ofisi paylaştıklarını belirten sanık Çakır, Boronkay'a esrar temin etmediğini iddia ederek, ''Ayşe Selin Boronkay'a esrar maddesini kendim vermedim. O sarmasını bilmediği için kendisine ait esrar maddesini sarmam için bana verdi. Ben de esrar maddesini sarıp çekmeceme koydum. Ayşe Selin çekmecedeki uyuşturucuyu almamış. Aradan bir süre zaman geçti. Ben uyuşturucu alıp kendim içtim'' diye konuştu.

Sanık Çakır, hakkında çıkan yakalama kararına ilişkin ''Korktuğum için bugüne kadar duruşmalara katılamadım. Bugün de kendiliğimden geldim. Beraatimi talep ediyorum'' dedi.

Mehmet Çakır'ın beyanlarına ilişkin sanık Boronkay da ''Mehmet Çakır'ın beyanı doğrudur. Çakır'ın çekmecesindeki esrar ben sarmasını bilmediğim için ofiste ben esrarın bulunduğu yeri Mehmet Çakır'a telefonla bildirdim Çakır esrarı sarıp çekmecesine koymuş. Bu esrar maddesini bana Mehmet Çakır vermedi. Kendi temin ettiğim esrar maddesidir'' ifadelerini kullandı.
Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren oyuncu Cemal Hünal da bir zamanlar uyuşturucu kullandığını ayrıca düzenli uyuşturucu kullanıcısı olmadığını anlatarak, ''Şahıs olarak tanımam. Bana bir telefon numarası verildi.

O telefon ile irtibat kurup benim telefonum üzerine farklı şahıslar geliyordu. Genellikle evime yakın bir yerden alıyordum. Daha sonra bana uyuşturucu temininde bir başka telefon numarası verilerek 'buradan arayın' dedi.

Belirtilen telefon numarasından 5-6 kez uyuşturucu aldığım olmuştur'' dedi.

Huzurdaki sanıklardan uyuşturucu temin ettiğini teşhis edemediğini öne süren Hünal, tutuksuz sanıklardan bir kısmını televizyonlardan tanıdığını söyledi.

Cumhuriyet savcısı Ali Kaya ise sanık Mehmet Çakır'ın tutuklanmasını ve tutuklu 12 sanığın bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıklar Emrah Akman, Erol Tutsak, Necati Fidan, Neşet Çalıkoparan, Kadir Çalıkoparan ve Feruz Tuncel'in tahliyesine, diğer 6 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Savunması alınan sanık Mehmet Çakır'ın mevcut delil durumuna göre tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına ve çıkarılan yakalama kararının geri alınmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaasını bildirmek üzere dava dosyasının cumhuriyet savcılığına gönderilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Kapatılan TMK 10| maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, uyuşturucu çetesinin liderinin sanık Şeref Deniz olduğu öne sürülerek, asıl adı Yüksel Venedik olan Cenk Eren'in, sanıklardan Tolga Disanlı, Alp Parlar ve Cengiz Esmer'den temin ettiği kokaini evinde kullandığı ve uyuşturucu maddeyi getiren şahısların da evine teslim ettiği iddia ediliyor.
Cenk Eren'in, soruşturma kapsamında bahsedilen suç örgütleriyle herhangi bir hiyerarşik ve organik bağı olmadığı kaydedilen iddianamede, Eren'in savunmasında uyuşturucu kullanmadığını iddia ettiği ancak alınan biyolojik örneklerinden yapılan tahlilde kokain kullandığının tespit edildiği bilgisi veriliyor.
İddianamede, sanıklardan Ayşe Selin Boronkay'ın, Nuri Kösem'den Cengiz Esmer'in telefon numarasını aldıktan sonra, kokain temin etmek için Esmer'i aradığı, kokaini Çağatay Ulusoy'a vermek üzere temin ettiği, kendisinin de esrar ve kokain kullandığı, Mehmet Çakır'a da kokain temin ettiği ve Esmer ile sosyal medya üzerinden haberleştiği ileri sürülüyor.
Sanık Çağatay Ulusoy'un, sanıklardan Onur Tezer'den esrar temin ettiği, esrarı Hüseyin Orçun Benli'nin evine götürerek burada kullandıkları öne sürülen iddianamede, Ulusoy'un, sanık Ergun Taş'tan da kendisi ve Gizem Karaca için esrar temin ederek, bazen kendi evinde, bazen de Karaca'nın evinde beraber kullandıklarının tespit edildiği iddia ediliyor.
Sanıklar Cenk Eren, Çağatay Ulusoy, Gizem Karaca, Yusuf Hasan Akgün ve Ayşe Selin Boronkay hakkında "uyuşturucu temin etmek" suçundan 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, diğer 29 sanığın ise "örgüt kurmak ve yönetmek'', ''örgüt üyesi olmak'', ''uyuşturucu kullanmak ve kullanmak için yer temin etmek'', ''uyuşturucu maddesi satın almak ve bulundurmak'' gibi suçlardan değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
Kaynak: AA