(özel Haber) Kadife Çiçekleri Yumurtaya Tat Verdi

İzmir'in Bayındır ilçesine bağlı bir dağ köyünde doğal şartlarda çiçek özlü yumurtalar üretiliyor.

(özel Haber) Kadife Çiçekleri Yumurtaya Tat Verdi
Normal şartlarda kimyasal boya kullanan işletmelerin aksine yumurtalarında seralarda yetişen çiçek özleri kullanılıyor. İzmir'de faaliyet gösteren firma daha çok süs bitkisi ve çelenk süsleme de kullanılan kadife çiçeklerini endüstriyel anlamda yumurta üretiminde kullanıyor. Önceleri yurt dışından getirilen tohumlar artık geniş alanlarda ülkemizde de üretiliyor. Tavukların yemlerine katılan tohumlar yumurtaların daha güzel renkli ve lezzetli olmasını sağlıyor. Serbest dolaşım alanlarında mutlu dolaşan tavuklar mutlu yumurtalar üretiyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kor Yumurta Sahibi Ziraat Mühendisi Dr. İsmail Kor, organik yumurtalar hakkında bilgi verdi. Kor, burada hayvanların dışarıda normal gezintiye çıktığını belirterek şunları söyledi: "Organik sertifikalı yem yiyorlar ve tamamen serbest şekilde dolaşıyorlar. Aradaki en büyük fark bu. Kafes koşullarında değil serbest koşullarda üretim yapıyoruz. Kadife çiçeğini Türkiye'de ilk kez endüstriyel alanda geniş alanlarda üreterek, çelenk süslemelerinden çıkarıp, yem kaynağı olarak, yumurta sarılarının koyulaştırılmasında, renklendirilmesinde kullanıyoruz. Bu da ülkemizde ilk defa yapılan bir uygulamadır ve geniş tarımsal alanlarda çiçeğin tarımını başlattık.”
Kor, mutlu tavukların mutlu yumurtaları olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar şunu göstermiştir; gerek ette olsun, gerek sütte, gerek yumurta da eğer bunu üreten hayvanlar mutluysa, ürünlerinde de mutluluk hormonu salgılıyorlar. Eğer stres altındaysa üretim, stres faktörü salgılıyor. Ama bunu laboratuvarda tespit etme şansı yok şu an. Ama stres faktörü ve mutluluk faktörü olarak biliniyorlar. İşte günümüz toplumlarının stresli olmalarının temel nedenlerinden biri de stres altında üretilmiş et, süt, yumurtanın ortaya çıkan ürünlerini tüketen biz insanlarda da aynı stresleri yaşadığı yönündedir. O anlamda biz bunlarla uğraşıyoruz daha çok kitlelere ulaşalım ve mutlu tavukların mutlu yumurtalarıyla mutlu insanlar oluşturalım daha çok.”
Kaynak: İHA