Gülbol Çifti 'Ahşap Yakma Sanatı'Nı Yaşatıyor

Unutulmaya yüz tutan "Ahşap Yakma Sanatı" bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’da Zeynep ve Naim Gülbol çifti tarafından yeni nesillere aktarılıyor.

Gülbol Çifti 'Ahşap Yakma Sanatı'Nı Yaşatıyor

Eski Antakya evini restore ederek kurdukları atölyelerinde Osmanlı motiflerinden tarihi mozaiklere kadar bir çok eseri ahşap yakma tekniği ile yeniden canlandıran Gülbol Çifti bir yandan da bu sanat dalını özellikle kadın kursiyerlere öğretmeye çalışıyor.

Geçmişi 19. yüzyıla dayanan bu sanat dalının kabiliyeti olanlar için vazgeçilmez bir uğraş olduğunu anlatan Zeynep Gülbol bu sanatla eşi vasıtasıyla tanışanlardan

Resme kabiliyeti ve merakı olduğu dönemlerde Naim Gülbol ile tanışan ve ahşap yakma sanatını eşinden öğrenen Zeynep Gülbol ilerleyen zamanlarda Naim Gülbol ile hayatını birleştirmiş. Şimdi eşiyle birlikte sergiden sergiye tablo yetiştirmeye çalışan Gülbol Çifti son yıllarda bu dala olan ilgiden memnun. Bundan 5-6 yıl önce yapılan tabloların vatandaşlar tarafından baskı zannedildiğini söyleyen Naim Gülbol son yıllarda ahşap yakma tekniğinin benimsendiğini ve öğrenmek için bir çok kişinin kendilerine başvurduğunu söylüyor.

Ahşap yakma tekniği ile yapılan bu sanat dalının fazlasıyla sabır gerektirdiğini anlatan Zeynep Gülbol'a göre bu sanat dalı diğer dallara oranla daha zor. Diğer dallarda yapılan resimlerin bir şekilde geri dönüşümünün yapılabildiğini ancak yakma sanatında geri dönüşün olmadığını söyleyen Gülbol, "Sabır ve kabiliyet isteyen bir dal olmasına karşın zevk veren bir sanat. Özellikle resme meraklı bayanların bu dal ile hobi olarak dahi olsa ilgilenmelerini tavsiye ediyorum" diyor.

Yakma sanatını 40 yıl önce mobilya üzerinde öğrendiğini ve bunu farklı alanlarda kullanmak üzere harekete geçerek kavak ve kütük gibi malzemeler üzerinde çalışmaya başladığını anlatan Naim Gülbol, Antakya Arkeoloji Müzesi'nde mevcut olan mozaik eserleri başta olmak üzere dünya genelindeki tarihi eserler ve mozaikleri, son dönemlerde ise çocuklar için çizgi film kahramanlarını resmettiklerini söyledi.

Kaynak: İHA