'Ramazanda, Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi İhmal Ediliyor'

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, sütün sadece çocuklar için değil büyükler için de çok önemli bir gıda kaynağı olduğunu belirterek, "Süt ve süt ürünleri tüketimi ramazanda ihmal ediliyor. Sağlığımız açısından önemli olan kalsiyumu ramazanda da yeterince almalıyız" dedi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenmede vazgeçilmez ürünler arasında yer alan süt ve süt ürünleri üzerine uzun yıllar bilimsel çalışmalar yaptığını belirterek, her mevsim bol bol tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kalsiyumun insan vücudunda yüzde 90'ının kemiklerde, yüzde 10'unun ise diğer dokularda lokalize olduğunun altını çizen Özdemir, kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleriyle dengeli ve yeterli beslenmek gerektiğini vurguladı.
Süt içmeyen çocukların gelişemediğini dile getiren Özdemir, "Süt sadece çocuklar için değil büyükler için de çok önemli bir gıda kaynağı. Süt ve süt ürünleri tüketimi ramazanda ihmal ediliyor. Sağlığımız açısından önemli olan kalsiyumu ramazanda da yeterince almalıyız. Süt olmadan bir insanın beslenemeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kalsiyumun başka kaynaklarda yeterince olmadığını anlatan Özdemir, "Dengeli beslenmek için örneğin 20'li yaşlarda bir kişi, günlük 1,2 litre süt tüketmesi gerekiyor. Süt tüketmek istemiyorsa bunun yerine 200 gram beyaz peynir yemesi ya da günlük 100 gram kaşar peyniri tüketmesi gerekiyor. Böylece günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir" dedi.

- "Sahurda kahvaltı yapılmalı"
Ramazanda da süt ve süt ürünlerinin bol tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Özdemir, şöyle devam etti:
"Süt ürünlerinin tüketimi ihmal edilmemelidir. Ramazanda bu ihmal ediliyor. Süt içme alışkanlığı olanlar, ramazanda bırakıyor. Sahurda özellikle bazı yerlerde kahvaltı yerine yemek tüketiliyor. Sahurda kesinlikle yemek yerine, peynir olan süt olan kahvaltı yapılmalı çünkü kahvaltı daha etkili olur. Kalsiyum önemli ve ihmal edilmemeli. Ramazanda da yeterince kalsiyum almalıyız. Süt içilmediğinde peynirden karşılanmalı."
Süt ve yoğurdun aynı değerde olduğunu belirten Özdemir,""Sahurda yemek yerine kahvaltı yapılmalı, en azından peynir tüketilmeli. Aksi takdirde kemik erimesi sorunuyla karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA