Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

İçel Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, uyuşturucu madde kullanımının sağlık için tehdit olduğu kadar açtığı toplumsal yaralar sebebiyle de bireyler ve aileleri için de yıkıcı sonuçlar doğurmakta ve toplumsal zararlara neden olduğunu söyledi.


Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Kemik, madde kullanımının insan sağlığı için ciddi bir tehdit ve madde bağımlılığının ise tüm dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Madde bağımlılığının, sadece sağlık boyutu olan tek yönlü bir konu olmadığını, kamusal, sosyal, hukuki ve idari yönlerinin de olduğunu ifade eden Kemik, "Bu nedenle, madde ile mücadele faaliyetlerini de çok yönlü olarak ele almak gerekir. Bağımlılık, kişinin zarar görmesine rağmen madde kullanımına devam etmesi, kullandığı maddeyi uzun süre bırakamaması, sürekli madde arayışı içinde olması, kullandığı maddeyi giderek arttırması ile karakterize edilen bir tablodur. Bağımlılık Yapıcı ise beyin işlevlerini ve tüm bedensel yapıları etkileyerek, zamanla organ sistemlerinde kalıcı değişikliklere yol açan, ruhsal ve davranışsal sorunlar oluşturan, yaşam için gerekli olmayan doğal ya da yapay sahte iyi oluş hali ortaya çıkaran maddelerdir. Uyuşturucu kullanımı, ölümlerin yanı sıra, çeşitli fiziksel hastalıklara da neden olmaktadır. Sinir hücrelerinde doğrudan harabiyete neden olarak beyin ve merkezi sinir sistemi hastalıklarına yol açabildiği gibi, damar yoluyla bağımlılık yapıcı madde kullanımı HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara da neden olabilmektedir. Madde kullanımı ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ile depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara da yol açabilmektedir" dedi.

Madde kullanımının ve buna bağlı ortaya çıkan sorunların sadece kullanıcıları değil, onların ailelerini ve çevrelerindeki insanları da etkilediğini vurgulayan Kemik, "Dolayısıyla madde kullanımı sağlık için tehdit olduğu kadar açtığı toplumsal yaralar sebebiyle de bireyler ve aileleri için de yıkıcı sonuçlar doğurmakta ve toplumsal zararlara neden olmaktadır. Özellikle ailelerin alkol ve uyuşturucu maddeler hakkında bilgilenmelerini, çocuklarını çok iyi gözlemleyerek 'benim çocuğum yapmaz'' düşüncesinden sıyrılarak tehlikelerden uzak kalabilmeleri için tedbirli olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA