Rüyasında 'Aşkı' Bulan Halk Ozanı Açıklaması

Artvin'in Yusufeli ilçesinde 18 yaşındayken gördüğü bir rüya sonucu eline sazını alıp, kent kent gezen halk ozanı Aşık Pervani (83), yerleştiği Eskişehir'de aşıklık geleneğini yaşatmak için uğraşıyor.

Asıl adı "İsmail Çelik" olan Aşık Pervani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genç yaşlardan beri tulum ve zurna çaldığını söyledi.

Aşık Pervani, 18 yaşındayken yaylada tarla sürerken uyuduğunu belirterek, "Rüyamda üç ihtiyar geldi, aşıklık görevini bize verdi. Orada 7-8 saat uyuduktan sonra uyandım. Köye gittik. Vücudumda bir değişiklik oldu. Köyümüzde bir Ahmet usta vardı ona, 'bana duttan bir saz yapar mısın?' dedim. Bana 'bir şiir okursan yaparım' dedi.

Ben de ilk şiirimi okudum. Bana bir saz yaptı, o zaman tel de bulamadık, kablo taktık. O sazla seyahate çıktım. O günden, bugüne aşıklığı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Aşık Huzuri Baba'nın yanında çıraklık yaptığını, ardından Erzurum, Erzincan, Sivas, Tokat ve Kars'ı gezerek, en son Eskişehir'e yerleştiğini anlatan Aşık Pervani, bir yandan fırıncılıkla geçimini sağladığını, 5 çocuk ve 5 torun sahibi olduğunu söyledi.

"Gerçek aşık her türlü şiiri nazire yapar, hemen o anda" diyen Aşık Pervani, şunları kaydetti:
"Aşıklık, bu sevda hiçbir zaman bitmez. Aşıklık, sevgi yok olmaz. Aşıklık denen şey sevgiden ileri gelir. Sevmeyince yazamazsın da söyleyemezsin de değer kaybetmiş olabilir, itibar etmeyebilirler. Bugün televizyonda aşıklara yer vermiyorlar ama versinler, vermesinler, içinde bir şey olan adam duramaz. Benim yaşım 83 hala şair toplantılarına gidiyorum. Eski durum yok tabii eskiden televizyon, radyo yoktu. Şimdi milletin eğlencesi var, cep telefonu var sokaklarda onunla oynuyorlar. Gerçek bu. Artık aşıklıkla uğraşan pek görmüyorum."
- Demirel ve İnönü'ye "zam" şiiri
"Süleyman Demirel ve Erdal İnönü'nün koalisyon hükümeti döneminde, iktidara gelmeden önce zam yapmayacakları sözünü vermelerine rağmen bunu uygulamamaları" üzerine bir şiir yazdığını kaydeden Pervani, "Muhterem İnönü, Sayın Demirel zam yaptınız ekmeğine çayına, yazık oldu bu milletin oyuna, Pervani der hak yerini bulacak, galiba bu işler böyle kalacak. Siz sormazsanız Allah sizden soracak. Yaptığınız yeminde durmaz mısınız?' diye kendilerine yolladım şiiri. Demirel de teşekkür etti" ifadelerini kullandı.
Daha sonra Aşık Pervani, üyesi olduğu Eskişehir Şairler Derneği Başkanı İbrahim Sağır ve yönetim kurulu üyelerine eserlerini seslendirdi.

Kaynak: AA