Ramazanda Beslenmeye Dikkat

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başdiyetisyeni Sunay Kütük, aşırı tuzlu yiyecekler ve içeceklerin, gün boyunca sıvı gereksinimini artırdığı için sahurda tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.

Ramazanda Beslenmeye Dikkat
Kütük, yaptığı açıklamada, sahurun oruca hazırlayan öğün olduğunu, bu nedenle atlanmaması gerektiğini belirtti.

Sahurda tüketilmesi gereken yiyeceklere değinen Kütük, şöyle devam etti:
"Kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler ve bu besinlerden oluşan yemekler tüketin. Meyve veya şekersiz hazırlanmış komposto da gün içerisinde susuz kalmamanızı ve sıvı gereksiniminizi tamamlamanıza yardımcı olur. Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler, örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler, gün boyunca sıvı gereksinimini artırdığı için sahurda tüketilmemelidir. Ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı ve baharatlı yemeklerden de uzak durunuz."
İftar sofralarında da çok yağlı yiyecekler ve hamurlu, şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Kütük, iftar sofralarının olmazsa olmazı hurmanın iyi bir posa kaynağı ve kan şekerini düzenleyici olduğunu bildirdi.
Hazreti Peygamberin de hurmayı önerdiğini anımsatan Kütük, şunları kaydetti:
"Peygamber efendimiz 'Sizden biriniz iftarını açtığında hurma ile açsın, zira o berekettir' buyurmuştur. 1 kase çorba ve bol salata ile oruç açıldıktan sonra 15-20 dakika ara vermelisiniz. Yemeğe bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran ile devam edilebilir. Günlük almamız gereken su miktarı 1,5-2 litredir. Bu su miktarını yemek anına denk getirmeden belirli aralıklarla tüketmemiz sağlık açısında daha uygun olacaktır. Çok yağlı yiyecekler, hamurlu, şerbetli tatlılar metabolizmayı yavaşlatacağından kilo alımına sebep olacaktır. Bu besinler aynı zamanda sindirim sistemi rahatsızlıklarını da bu süreçte beraberinde getirir. Yemekten hemen sonra bu tarz besinler yemeniz yanlış bir davranış olacaktır. İftar sofranızdan 1,5 saat sonra hafif tatlılar (meyveli veya sütlü tatlılar) tercih edilebilir. Bütün gün açlık ve hareket kısıtlılığı nedeniyle yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için de iftardan 1,5-2 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapılabilir. Bu durum aynı zamanda besinlerin sindirimine yardımcı olurken kilo kontrolü yapılmasına da yardımcı olacaktır."

Kaynak: AA