Ramazan Ayında Beslenme Önerisi

Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Acar, yaptığı açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini belirtti.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu vurgulayan Acar, sahur öğününün ağır yemeklerden oluşması durumunda gece metabolizmanın hızının düştüğünü, yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riskinin arttığını kaydetti.

Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini anlatan Acar, "Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir" dedi.

Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolizma dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığını, ancak bazı hastalıklarda veya özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Acar, kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini aktardı.
Kaynak: AA