Eco-agrı Projesi 4. Çitfçi Eğitim Programı

Trabzon Ticaret Borsası ile Of Ziraat Odasının ortaklaşa yürüttüğü "Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Ortak Operasyonel Programı" AB destekli ECO-AGRI projesinin 4. Çiftçi Eğitim Programı, Akçaabat'ta sona erdi.

Eğitim programının son gününde Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli "Çevre Kirliliği ve İnsan Sağlığı", Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yüksek ziraat mühendisi Suzan Kol "İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım" konularında bilgi aktardı.
Prof. Dr. Ercişli, ülke olarak tarımdan elde edilen toplam gelirin 62 milyar doları aştığını ve tarımsal büyüklük olarak dünyada 7, Avrupa'da ise ilk sırada yer alındığını belirterek, "Özellikle çay ve fındık bizim için oldukça stratejik ve getirisi fazla ürünlerdir. Bunun için çay ve fındıkta doğru tarım uygulamaları yapmalıyız. Aşırı ve bilinçsiz tarımsal ilaç ve gübre kullanımı, tarım topraklarını kirlettiği gibi çevresel kirliliğine de yol açarak tarımsal ürünlerde verim düşüklüğüne sebep olur. Bunun yanında tarımsal kirlilik bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına da sebebiyet vermektedir" dedi.

Kirlenen toprağın akarsuları ve neticede denizleri kirlettiğini dile getiren Ercişli, "Özellikle çay tarımında kullanılan aşırı azotlu gübreler önlenmelidir. Aşırı azot kullanımı hem ekonomik hem de çevresel boyutta tehdit oluşturur" diye konuştu.

Dört gün süren eğitim sonunda çiftçilere katılım sertifikası, akademisyenler ve konuşmacılara ise plaket verildi.

Kaynak: AA