Asırlık Tatlar ve Sanatlar Ramazan Ayı Boyunca Sultanahmet’te

Sultanahmet’te Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı’nın açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından gerçekleştirildi.

Başkan Topbaş, restorasyonu kısmen tamamlanan Eyüp Sultan Türbesi’nin de yakın zamanda ziyarete açılacağını müjdeledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Ramazan ayında İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği Sultanahmet Meydanı’nda kurulan Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı’nın açılışını gerçekleştirdi. Vatandaşların ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile İBB bürokratları da yer aldı. Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, bir Ramazan-ı Şerif ayına daha ulaşmanın mutluluğunun yaşandığını belirterek, Ramazan-ı Şerif’te hoşgörünün doruğa çıktığını, sevgi ve kardeşliğin geliştiğini belirterek, “İstanbulluların, ülkemizin ve tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik ediyorum, hayırlar getirmesini diliyorum. İnşallah iftar ve sahur sofralarında buluşacağız. Bu şehirde ayrı bir güzellikte yaşanan Ramazan ayı boyunca İstanbulluların ve diğer şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın mutlaka gelip Sultanahmet Meydanı’ndaki çarşımızı ve Ramazan etkinliklerimizi görmesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

İBB’nin Ramazan ayında İstanbulluları her yıl daha güzel etkinliklerde ve sofralarda buluşturduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, İstanbul ile özdeşleşen markalaşmış firmaların ürünleri ile unutulmaya yüz tutmuş sanat ve zanaatları Ramazan ayı boyunca Sultanahmet Meydanı’nda yaşattıklarını kaydetti.

EYÜP SULTAN TÜRBESİ İLK CUMA ZİYARETE AÇILIYOR
Geleneksel değerlerimizin kaybolmamasını arzu ettiklerini ve meydanların Ramazan ayı boyunca buluşma noktası olmasını istediklerini vurgulayan Topbaş, Maltepe ve Yenikapı sahilleri başta olmak üzere şehrin birçok noktasında çok güzel etkinlikler ve iftarlar hazırladıklarını dile getirdi. Maltepe ve Yenikapı sahillerinde teravih namazının da kılınabileceğine dikkat çeken Topbaş, Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı’nda da ebru, çini, tezhip gibi geçmişi eskilere dayanan sanatların maharetli ellerden görülebileceğini belirtti.

İBB tarafından yapılan Eyüp Sultan Türbesi’nin restorasyon çalışmasının kısmen tamamlandığını ve Ramazan ayının ilk cuma günü ziyarete açılacağını müjdeleyen Topbaş, 12 Temmuz’da da Başbakan Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda tüm Türkiye’de yetimler iftarı verileceğini açıkladı.

Başkan Kadir Topbaş, konuşmasının ardından kurdele keserek çarşının açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra çarşıyı gezerek esnafla sohbet eden Topbaş, vatandaşların birlikte fotoğraf çektirme taleplerini de geri çevirmedi.

ASIRLIK TATLAR VE SANATLAR BU ÇARŞIDA
27 Temmuz 2014 Pazar akşamı bayram arifesine kadar açık olacak olan çarşı, İstanbullulara bu sene de unutulmaz bir Ramazan nostaljisi yaşatıyor. Yüzyıllık tatların ve sanatların görsel şovlarının da yer alacağı çarşıda İstanbul halkı adeta kültürel bir şölene tanık oluyor. Helva, lokum, kuru kahve, baklava, boza, Kanlıca yoğurdu gibi özü İstanbul’a ait olan asırlık tatların üretimleri ve tarihleri hakkında bilgi sahibi olunan çarşıda; çini, ebru, telkârî, kaligrafi, minyatür, tezhib, cam işçiliği, sedef işlemeciliği, iğne oyası, porselen, filografi, yorgancılık, bıçakçılık, kaşıkçılık, gümüşçülük, ahşap oymacılığı, yemenicilik gibi geçmişi eskilere dayanan sanat, zanaat ve mesleklere ait eserler sergilenirken, diğer yandan ehil eller tarafından üretimlerine de canlı olarak tanıklık ediliyor.
Kaynak: İHA