Meydandaki Arı Kolonilerine Arıcı Operasyonu

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, Adnan Menderes Meydanı’ndaki süs ağaçlarına koloni kuran bal arıları, arıcılar tarafından toplandı.

Meydandaki Arı Kolonilerine Arıcı Operasyonu

Arıcı Sadi Doğru, zabıta ekiplerinin de yardımıyla oğul verme mevsimi dolayısıyla meydanda bulunan ağaçlara toplanarak koloni oluşturan arıları, insanlara zarar vermeden yeni bir kovana nakletti. Bahar mevsiminde arıların oğul verme hazırlığına geçtiğini ve ağaç dalı, saçak, duvar gibi yerlerde kümelendiğini söyleyen bal üreticisi Sadi Doğru, böyle durumlarda doğru bir şekilde hareket ederek arıların kolayca toplanabileceğini söyledi.

Doğru, “Koloni olarak yaşayan arılar yine koloniler şeklinde bölünerek çoğalır. Bu bölünme bir kısım arının ana arıyla birlikte kovanı terk etmesiyle oluşur. Koloninin bu şekilde bölünmesine oğul çıkarma denir. Kovanı terk eden yeni koloni ise oğul arısı şeklinde isimlendirilir. Oğul mevsimi genelde mayıs başından haziran ortalarına kadar devam eder. Bu dönemin başlangıcı ile bitişi iklim, hava ve coğrafi şartlara göre değişir. Nektar akımının doruğa çıktığı büyük bal toplama mevsiminin başlamasıyla oğul mevsimi de sona ermiş olur” dedi.

Kaynak: İHA