'Arı Sokmalarını Ciddiye Alın'

Arı sokmasına karşı alerjisi olanların, arıların yoğun olduğu ortamlarda dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arı alerjisinin, alerjik hastalıkların arasında önemli yer tuttuğunu belirtti.

Doğu Karadeniz'de hem çay tarımında çalışanlar hem de arı yetiştiriciliğiyle uğraşanların çok olması nedeniyle arı sokması ve buna bağlı reaksiyonlarla sık karşılaştıklarını anlatan Dursun, "Arı soktuğu zaman hemen hemen herkeste arının soktuğu yerde hafif bir kızarıklık, şişlik, kaşıntı olabilir. Biz buna normal reaksiyon diyoruz. Çoğunlukla birkaç saat içinde kendiliğinden düzelmektedir" dedi.

Arının soktuğundan çok daha geniş alanda kızarıklık, kaşıntı ve şişlik olması durumunda mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayan Dursun, şöyle devam etti:
"Reaksiyonun ciddiyetine, boyutuna göre ağızdan ilaç ya da gerekirse iğne şeklinde tedaviler düzenleniyor. Genellikle bu tür lokal reaksiyonlarda 3 veya 5 gün içinde düzelmeler oluyor ancak bu reaksiyonların kendiliğinden düzelme imkanı yok. Mutlaka hastanın tedavi alması gerekir. Arının soktuğu yerden bağımsız olarak vücutta kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık gelişmesi, nefes darlığı, boğulacakmış gibi olma hissi, çok şiddetli olgularda göğüste kalp krizi geçiriyormuş gibi ağrı, karında kramplar, bulantı, kusma hatta bayılma ve ölüme kadar giden reaksiyonlarla karşılaşabiliyoruz. Bu tür reaksiyonlar olduğunda acil olarak neler yapılması gerektiği ve sonrasında koruma önlemleri için mutlaka alerjik hastalıklar kliniğine başvurulması gerekir."
-"Aşı tedavisi başarı şansımız yüzde 97"
Prof. Dr. Dursun, arı alerjisi şüphesiyle kendilerine müracaat eden hasta ile gelişen reaksiyon konusunda ayrıntılı görüşme yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Reaksiyonun boyutu ve ne zaman geliştiğine göre hastaya testi ya geldiğinde ya da olay yakın zamanda yaşanmışsa en az 4-6 hafta geçtikten sonra yapıyoruz. Çünkü arı soktuğu zaman sistemik bir alerjik reaksiyon yaşadıysanız erken dönemde testleri yaptığımızda sonuçlar yanlışlıkla negatif çıkabiliyor ancak bu, arı soktuğunda ve ciddi bir reaksiyon yaşadığınızda 1,5 ay bekleyin demek değil. Ciddi bir reaksiyon yaşayanlar mutlaka bir alerji kliniğine ulaşmalı. Biz, arı soktuğunda neler yapılması gerektiğini anlatarak, hastanın yanında taşıması gereken özel iğneyi temin ediyor ve nasıl kullanılacağını öğretiyoruz."
Hastanın durumu uygunsa aşı tedavisi önerdiklerini dile getiren Dursun, "Arı alerjisinde, aşı tedavisi başarı şansımız yüzde 97. Bu konuda dikkatli olmamız ve etrafımızda arı alerjisi olan insanları uyarmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA