Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, ülke gençliği ve çocuklar için uyuşturucu bağımlılığının büyük tehlike oluşturduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, uyuşturucu madde kullanımının, ortaya çıkardığı sonuçlar nedeniyle öncelikle kullanan kişiler ve onların yakın çevresi olmak üzere toplumun tamamını etkileyen problem olduğunu belirtti.

Türkiye'de, Avrupa ülkelerine kıyasla madde bağımlılığına ilişkin oranların çok aşağıda olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, "Bununla birlikte uyuşturucu kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef artmaktadır. 2010 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre gelişmekte olan ülkelerde amfetamin etkili ilaçlar başta olmak üzere uyuşturucu madde kullanımının arttığının tespit edildiği görülmektedir. Ülke gençliğimiz ve hatta çocuklarımız için uyuşturucu bağımlılığı büyük tehlike oluşturmaktadır" dedi.

Hamzaoğlu, bağımlılığın bir süreç içinde geliştiğini de vurgulayarak, "Kişi önce maddeyi dener. Ardından düzenli kullanmaya başlar. Sonunda kişi de bağımlılık gelişir. Bu nedenle her madde kullanan kişi bağımlı olarak adlandırılmamaktadır. Bağımlıların büyük çoğunluğu, kontrol edebileceği inancıyla madde kullanmaya başlar. Hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmez. Amaç ara sıra kullanmaktır ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir" diye konuştu.

Bağımlılığın madde kullanımının kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, şu ifadelere yer verdi:
"Halkımıza çocuk ve gençlere sahip çıkmak adına bazı sorumluluklar düşüyor. Çocukların, kendilerine güvenebilmeleri ve kişilik sahibi olabilmeleri için yalnız başlarına hareket edebilecekleri alanlara gereksinimi bulunmaktadır. Anne babaya düşen görev çocuklarına bu serbest alanda yol göstermektir ancak bu serbestliğin sınırlarını da açık olarak belirlenmelidir. Hangi yaşta olursa olsun herkesin belirli sınırlara gereksinimi vardır. Maddeler ve olumsuz etkileri hakkında çocuklarla konuşulurken korkularla değil, gerçeğe dayalı bilgilerle konuşulmalıdır."
Kaynak: AA