Ramazanda Beslenme

Eskişehir'de Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından "Ramazanda Beslenme" konulu konferans düzenlendi.

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Aylin Sayan Ataş, Taşbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, ramazan ayında beslenmeye dikkat etmenin diğer aylardan daha önemli olduğunu vurguladı.
Birçok insanın ramazan ayını fazla kilolardan kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirdiğini ifade eden Ataş, şöyle konuştu:
"Metabolizmadaki yavaşlama nedeniyle kilo vermek zorlaşıyor. Sahura kalkmak günlük hayatımızdaki kahvaltının yerine geçiyor. Gelenek ve göreneklerimize göre sahur normal kahvaltıdan çok daha zengin bir öğündür. Hem kahvaltılık besinler hem de normal yemekler tüketilebilir. Gün içinde zinde kalabilmek için sahurda tüketeceğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Sahurda bir kase çorba içmek günlük aldığımız sıvı miktarını arttırır. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için bir su bardağı süt veya ayran tüketilmelidir. Tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Vitamin ve mineraller gün içinde bizi zinde tutar. Sahurda bir elma, domates, bol limonlu maydanoz tüketmek ihtiyacınızı karşılayacaktır. Oruç açtıktan sonra peynir veya pide yemenin ardından 15-20 dakika bekleyip bir kase çorba için. Çorbayı içtikten 25-30 dakika sonra ana yemeğe geçilmeli. Ana yemeğin hemen ardından tatlı tüketimine geçilmemeli, en az bir saat beklenmelidir."
Ataş, sahur ile iftar arasında metabolizmanın kendini yavaşlatması sonucu uyku hali oluşacağına dikkati çekerek, serin mekanlarda gezilmesi, sık sık yüz yıkanması ve temiz hava alınması gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA