(özel Haber) 'hurma Kralı'ndan Vatandaşlara Tavsiye Açıklaması

Suudi Arabistan’da ‘Hurma Kralı’ lakabıyla tanınan Süleyman Uzunoğlu, sahurda yenilecek 10 hurmanın açlık hissini düşüreceğini belirterek, vatandaşları bilmedikleri yerlerden hurma almamaları konusunda da uyardı.

(özel Haber) 'hurma Kralı'ndan Vatandaşlara Tavsiye Açıklaması

Sakarya’dan 13 sene önce öğrenci olarak gittiği Suudi Arabistan’da şimdilerde ‘Hurma Kralı’ olarak tanınan Süleyman Uzunoğlu, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezlerinden olan hurma fiyatlarının geçen yıldan biraz daha fazla olacağını söyledi.

Bir önceki sene daldaki hurma miktarının az olduğunu belirten Uzunoğlu, “Fiyatlar yüzde 25 daha fazla olacak. Geçen sene 25 TL’ye aldığınız Medine hurmasını bu sene 30 TL’ye alacaksınız, fiyatlar artacak” dedi.

Yaklaşık 250 tür Arabistan hurması olduğunu bunların içerisinde ise en önemlisinin peygamber hurması (Acve) olduğunu ifade eden Uzunoğlu, “Özelliği ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hurma dalı almıştır. Bu dalı toprağa ekmiştir ve yarım saat sonra meyve vermiştir. Onun için manevi bir özelliği vardır. Ve Peygamber Efendimiz de demiştir ki; ‘Kim Peygamber hurmasından sabahları aç karna 7 gün, 7 tane yerse o gün ona büyü (sihir) ve zehir isabet etmez. Bu hadisi inceleyen doktorlar tez yazmışlar, eğer 7 günün sonunda şırıngayla zehir enjekte etseniz o zehir geri teper. Çünkü antikor oluşur, öyle bir özelliği var peygamber hurmasının. Kilosu yaklaşık 30 ile 100 TL arasında değişir” diye konuştu.

Hurmanın insanı tok tuttuğuna işaret eden Uzunoğlu, vatandaşlara tavsiyelerde bulunarak, “Bir insan hurma ve su ile ömür boyu yaşama şansına sahiptir, bütün meyvelerin özü hurmada vardır. Peygamberimiz tavsiye etmiştir, hakkında hem ayet hem de hadis vardır. Hal böyle olunca hem şeker hastalığına, hem vücuttaki kan şeker oranını dengeleme açısından, vitamin, mineral ve içeriği açısından çerez yerine hurma yemelerini tavsiye ediyorum. Hatta mümkünse ceplerinde bir adet hurma taşıyarak, çay içerken onu yesinler. Vücudundaki dinçliği, cildindeki güzelliği, sinir sistemindeki düzelmeyi göreceklerdir. Ama bunu haftada bir defa değil her gün yemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sahurda yenilen hurmanın açlık hissini düşürdüğünü söyleyen Uzunoğlu, “Şöyle bir örnek vereyim, bir adam tıka basa sahur yesin, o gün bir denesin açlık oranı yüzde 30’dur veya yüzde 80’dir diyelim. Birde 10 tane hurma yesin, su içsin o zaman açlık oranı düşecektir. Ben iftarda hiçbir şey yemeden önce hurma yemelerini, sahurda ise en sonunda hurma yemelerini tavsiye ederim” dedi.

Hurmanın alınacağı yerlere de dikkat edilmesini isteyen Uzunoğlu, “Hurmanın saklama koşulları, nerede gerçekleşiyorsa oradan alınmalı. Örneğin çarşıda açık, tozlu bir yerden hurma alınmamalı, ambalaj sistemi iyi olan, toz toprak olmayan yerlerden alınmalı” diye uyardı.
Kaynak: İHA