Fransa'da Danıştay Mahkemesi'nden Ötenaziye Onay

Fransa'da Danıştay Mahkemesi, altı yıldır komada ve yaşam ünitesine bağlı halde bulunan hastanın tedavisine son verilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, tedavi şansı olmayan, bitkisel hayattaki Vincent Lambert isimli hastanın karısının, kocasının yaşam ünitesinden fişinin çekilmesi yolundaki talebini kabul etti.
Mahkeme, doktorların, bitkisel hayattaki ve beyni tahribata uğramış hastaya verilen tıbbi desteğin kesilmesine karar verme hakkı olduğuna hükmetti. Lambert'in ailesi, karısından farklı görüş belirterek, oğullarının yaşam ünitesinde tutulması için mahkemeye dava açmıştı.
Lambert, 2008 yılında geçirdiği motosiklet kazası sonucu komaya girmiş ve o tarihten bu yana bitkisel hayattaydı.
Reims hastanesinde tedaviyi sürdüren doktorlar ile Lambert'in karısı, 2005 yılındaki yasayı gerekçe göstererek, ''pasif ötenazi hakkı'' uyarınca hastaya su ve gıda takviyesi yapılmasına artık son verilmesini istiyordu. Lambert'in koyu Katolik ailesi ise şiddetle bunu karşı çıkıyordu.
Danıştay tarafından konu ile ilgili görüşlerine başvurulan uzman doktorlar da hastanın tedavisine son verilmesi yolunda görüş bildirmişti..
Lambert'in ailesi, bugün konu ile ilgili olarak kendileri aleyhine olası bir hüküm çıkması halinde yürütmeyi durdurma kararı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.
İç tüzüğe uygun acil başvuru mekanizması işletilerek yapılan başvuruyu derhal değerlendirmeye karar veren AİHM, Danıştay'ın kararının ardından bir görüş bildireceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA