Alo Fetva Hattı'nda Ramazan Yoğunluğu Erken Başladı

Sivas Müftülüğünün "Alo 190 Fetva Hattı"nda yaklaşan ramazan ayı öncesinde yoğunluğun arttığı, vatandaşların görevli vaizlere en çok "İğne yaptırmak orucu bozar mı?" sorusunu yönelttiği bildirildi.

Sivas Müftüsü Recep Şükrü Balkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alo Fetva Hattı'ndaki görevlilerin, vatandaşların yönelttikleri dini içerikleri soruları yanıtlamaya çalıştığını söyledi.

Ramazan ayı boyunca vatandaşlardan gelecek dini içerikli her soruyu cevaplamak için 09.00-23.00 saatleri arasında Alo Fetva Hattı'nda görevli bulunacağını aktaran Balkan, yaklaşan ramazan ayı öncesi yoğunluğun arttığını ve ortalamanın çok üstünde çağrıya cevap vermek durumunda kaldıklarını belirterek, "Başvaizimiz, uzman vaizimiz, bay ve bayan vaizlerimiz, Kur'an kursu öğreticilerimiz, imam ve müezzinlerimiz nöbet tutarak soruları yanıtlayacak" diye konuştu.

Balkan, Alo Fetva Hattı'nda 30 personelin görev yapacağını ifade etti.

Fetva hattındaki görevlilere ramazan ayı dolayısıyla oruç ve zekat gibi konularda daha fazla soru yöneltildiğine değinen Balkan, vatandaşların özellikle orucu bozan ve bozmayan şeylerle ilgili bilgi almak istediğini söyledi.

Balkan, vatandaşların görevli vaizlere en fazla "İğne yaptırmak orucu bozar mı?" sorusunu yönettiğini belirterek, "Astım spreyi kullansam orucum bozulur mu?", "Göz damlası orucu bozar mı?", "Unutarak bir şey yiyip içmek orucuma zarar verir mi?", "Zekat kimlere verilmeli?" gibi soruların da yönelttiğini dile getirdi.
İğnenin gıda içerikli olması durumunda orucu bozacağı ancak tedavi amaçlı, ciddi bir ağrının giderilmesi için kullanıldığında orucu bozmayacağı yönünde genel kanı olduğuna dikkati çeken Balkan, astım spreyi ve göz damlasının da oruca zarar vermeyeceğini belirtti.

Yanlışlıkla erken iftar yapmanın, unutarak su içmenin ve yemek yemenin orucu bozup bozmadığıyla ilgili sorulara da Alo Fetva Hattı'nda yanıt arayan çok sayıda kişi olduğunu aktaran Balkan, "Unutarak su içmenin orucu bozmadığı konusunda ilim adamları arasında ittifak vardır. Unutarak su içip bir şey yemek, kişiye Allah'ın ikramı olarak değerlendirilir. Unutturup onu ikram etmiş gibi değerlendirilir" dedi.

Ağız çalkalamanın da su yutulmadığı sürece orucu bozmayacağını belirten Balkan, bu konuyla ilgili de soruların geldiğini söyledi.

Müftü Balkan, kronik rahatsızlığı olan kişilerden de oruçla ilgili sorular geldiğini ifade ederek, "Özellikle şeker hastalarından sorular geliyor. Burada ölçümüz şu; doktoru, oruç tutmaması durumunda mevcut hastalığının daha kötüye gideceği konusunda görüş belirtiyorsa, o kişinin oruç tutmaması gerekir. 'Tutsa da olur tutmasa da olur' değil, oruç tutmaması gerekir. O kişinin oruç tutması sağlığına zarar vereceğinden dolayı sevap alma noktasında beklediğini bulamaz" diye konuştu.

Kaynak: AA