Vali Bektaş Açıklaması

Soma maden kazası nedeniyle yerinde incelemelerde bulunmak amacıyla Manisa’ya gelen Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Şükrü Alkan ve yönetim kurulu üyeleri, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.

Vali Bektaş Açıklaması

Ziyarette dernek hakkında Vali Bektaş’a bilgi veren Başkan Alkan, 2003 yılında kurulan derneğin girişimciliği teşvik ettiğini ancak ahlaklı girişimciliği öncelikli gördüğünü, hedeflerinin iş dünyasında sözünde, özünde, güvenilir, dürüst tüccarların sayısını arttırmak olduğunu belirtti.

Derneğin birçok sektörden 200’ü aşkın üyesi bulunduğunu ifade eden Alkan, Isparta, Bursa ve Konya’da da temsilciliklerinin olduğunu söyledi.

Alkan, Soma’da yaşanan maden kazasının herkesin yüreğini dağladığını belirterek, “İş alanlarından bir tanesi, işveren ve işgören ilişkileri olduğundan bu konuya ehemmiyet gösteriyoruz. İşverenlerin kendi sağlığını, kendi güvencesini sağlam bir şekilde sağlayabilecekleri bir ortamda nasıl bulunmaları gerekiyorsa işgörenleri de böyle bir ortamda çalıştırmaları gerekiyor. Böyle bir hassasiyetin eksik olduğunu düşündüğümüz için buraya gelip hem yerinde incelemelerde bulunalım hem de kamuoyuna bir basın bülteniyle düşüncemizi anlatalım istedik” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Bektaş, toplumda bir Soma duyarlılığı oluştuğunu ifade ederek, “Gerçekten orada olağanüstü bir kaza yaşandı. Bu tüm ülkemizde yankılandı. Ülkede herkes oradaki acıyı kendi yüreğinde hissetti ve bir şekilde bu acıyı paylaşma derdine düştü. Kendinin yapabileceği bir şey varsa onun için de insanlarımız seferber oldular. Bu anlamda milletimizin özelliği, büyüklüğü böyle zamanlarda ortaya çıktı. Soma olayı Milletimizin özel yapısının ortaya çıkmasına vesile oldu. Bu o kadar kutsal bir şey ki, dokunulamaz hassas bir şey ki bu işi istismar etmek isteyenler başaramadı. Burada provokasyonlar yapalım, madenciyi sokağa dökelim diye heveslenenler geldiklerinde ortamı gördüklerinde hevesleri kaçtı. Burası öyle bir yer değil. Burada, farklı mana ikliminin oluştuğu, insanların birbirlerine farklı duygularla yaklaştığı, o olayı, o kazayı bizim Milletimize yakışır asaletle sindirmeye çalışan bir Soma buldular. Bazı hevesliler var ama onlar bertaraf edilmiş durumda” diye konuştu.

“SOMA BİR MİLAT OLACAK”
Soma’da işin üç yönü olduğuna işaret eden Vali Bektaş, “Birincisi şehit olan insanların geride bıraktıklarının hayat şartlarının düzeltilmesi. O konuda kimsenin kafasında tereddüt kalmadı, hem Milletimizin katkısı hem Devletimizin katkısı ile, tabii ki şehitlerimizi geri getiremeyiz ama geri kalanlar için bir stres kalmadı. İkinci yönü mevcut madenlerde çalışan 15 bin işçimiz var. Bu işçilerin çalışma şartları, gelecek kaygıları, ne olacak, paralarını alabilecekler mi alamayacaklar mı? İşçilerimizin kafasında tereddütleri vardı. O konuda Meclis bu işi yasal düzenlemeye bağladı, işveren ise sorumluluktan kaçmayarak geçen hafta çalıştırmadığı işçinin parasını ödedi.

O konuda da tereddütler giderilmiş durumda. İşin asıl en önemli kısmı, bu kaza neden oldu, bu kazanın bir daha olmaması için ne yapmamız lazım? Şimdi bütün dikkatler buraya yönelmiş durumda. Bence yapılması gereken de bu. Bu konuda Meclis Araştırma Komisyonu çalışıyor, Mecliste kanun düzenlemesi yapılıyor. Sizler gibi bu işten anlayan sivil toplum örgütleri olayın üzerine dikkatle gidiyorlar. Herkes görüşünü raporlaştırıyor ve kamuoyuna sunuyor. İşçi, işveren temsilcileri, işadamları, idare, sendikacılar, çalışma uzmanları, herkes görüşünü söylüyor. Dünyadaki madencilik örnekleri gündeme geliyor. Soma bence madencilik geleceğini aydınlatan bir ışık olacak, bir milat olacak. Bu fonksiyonunu eksiksiz yerine getirmesi lazım. Burada bizlere de sizlere de çok iş düşüyor. O anlamda ziyaretiniz çok anlamlı. Umarım, ziyaretiniz bizlere ışık tutacak bazı bilgilerin doğmasına vesile olur. Hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederim” dedi.

İGİAD Başkanı Alkan Vali Bektaş’a çıkardıkları yayınlardan takdim etti.
Kaynak: İHA