Suudi Arabistan’da Mers’e Karşı Antikorlu Mücadele

Suudi Arabistan’da hızla yayılan MERS virüsüne karşı antikor üretildi.

Üretilen antikor sayesinde hastalığa karşı tedavi ve aşı geliştirilebilecek.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere, MERS virüsünün Ortadoğu’da etki alanını genişleterek yayılmaya devam ettiği belirtildi. Suudi Arabistan sağlık örgütlerinin hazırladığı rapora göre, ülkede toplam 704 MERS vakası bulunduğu ve hastalığa yakalanan kişilerin 282’sinin hayatını kaybettiği açıklandı. Virüs bulaştığı taktirde hastalarda, öksürük, ateş, nefes darlığı ve ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliği görüldüğü belirtildi.

Sağlık örgütleri tarafından yapılan açıklamada, virüse karşı yeni bir antikor geliştirilerek hastalığa karşı önemli bir gelişme elde edildi. Normal şartlarda insan vücuduna giren yabancı maddeleri zararsız hale getirmek için vücudun kendisi tarafından meydana getirilen antikorlar, MERS virüsüne karşı özel olarak geliştirildi. Geliştirilen antikorlarla MERS virüsünün reseptörlere bağlanması engelleniyor ve bu sayede virüs insan hücrelerine etki edemez hale geliyor. MERS virüsüne karşı tedavi ve aşı geliştirme çalışmaları devam ederken, geliştirilen antikorların önemli bir ilerleme olduğu kaydedildi. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma ve Kontrol örgütünün Genel Başkanı Dr. Abdullah Asiri yaptığı açıklamada, “Bu bence çok önemli bir gelişme. Eğer doğru sayıda ve kaliteli bir şekilde antikor üretmeyi başarabilirsek, hem hastalığın bulaştığı kişileri kurtarabilir hem de virüsün yayılmasını engelleyebiliriz” dedi.

Asiri, “Sağlık sektöründe çalışan personellere bunu verirsek enfeksiyonları engellemiş oluruz” şeklinde konuştu.

Dr. Abdullah Asiri ayrıca insanlara antikor vermenin işe yarayacağını ama etkili bir aşı bulmanın ve üretmenin zaman alacağımı ifade etti.

Ölümcül ama zor bulaşabilen bir virüs olduğu ifade edilen MERS virüsü, Asya kıtasında yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan SARS virüsünün kuzeni olarak nitelendiriliyor. MERS virüsü ilk kez 2012 yılında yaşlı bir hastanın zatürre ve böbrek yetmezliği şikayetiyle hastaneye kaldırılmasıyla ortaya çıkmıştı.
Kaynak: İHA