Ramazan Ayında Hem Sağlığınızı Hem De Formunuzu Koruyun

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi ile birlikte özenle hazırlanmış iftar ve sahur sofralarının cazibesine karşı koyamayıp tüm kış boyunca verilen kiloları geri almamak oldukça zorlaşıyor.


Kolan Internatıonal Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Fatma Demirok, “İftar ve sahur sofralarında nelere dikkat edilmesi” hakkında bilgi verdi.

Demirok, iftar sofrasında önemli olan yemeklerin yavaş yavaş tüketilmesi ve küçük lokmalar halinde dinlenerek, ufak aralar vererek ve iyi çiğneyerek yenilmesi olduğunu belirterek, "İftar sofrasında ilk olarak sıcak yaz günlerinde sıvı kaybımızdan dolayı büyük bir bardak su içilmesini öneriyoruz. İçecek tercihiniz meyve suları, gazlı içecekler olmamalıdır. Ayran veya su ile orucu açmak en iyisidir. Yanında tüketeceğiniz hurma uzun açlıktan sonra düşen şekerinizi hızla yükseltecektir. Hurmaya alternatif olarak Ramazan ayında sık yaşanan konstipasyon (kabızlığı) azaltmak adına kuru erik veya kuru kayısı tüketebilirsiniz" dedi.

Yemeğe ilk olarak çorbayla başlanabileceğini ve yaz aylarında soğuk ayran çorbasının ihtiyaç olan kalsiyumu almamız açısından doğru bir tercih olacağını kaydeden Demirok, "Çorbanın yanında bir dilim ekmeğinizi yedikten sonra derin bir nefes alıp arkanıza yaslanın ve 10 dakika kadar dinlenip masadakilerle sohbet edin. Bu ufak aradan sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Ana yemekteki seçiminiz, aşırı baharatlı, kızartılmış ve çok tuzlu yemekler yerine; daha hafif bir ızgara ve ya fırınlanmış bir yemek olabilir. Masa da mutlaka yoğurt veya ayran bulundurulmalıdır. Ana yemeklere yüklenmek yerine salatanıza ve yoğurdunuzla açlığınızı hafifletin. Sık yapılan bir yanlış yemek masasındayken tatlıya geçmektir. Tatlıtyı yemekten hemen sonra tüketmek gibi bir zorunluluk veya gelenek yoktur. Yemekten bir saat sonra, hamurlu veya kızartılmış ağır bir tatlı yerine meyve ya da sütlü bir tatlıyla ara öğününüzü yapabilirsiniz. Diğer bir yanlış yemekten hemen sonra çay içmektir. Yemeğin hemen üstüne tükettiğimiz çay bazı minerallerin emilimini engellediğinden, çayınızı yemekten en az yarım saat sonra tüketmelisiniz. Özellikle anemi sorunu yaşayanlar buna dikkat etmelidir. Anemisi olan hastalar ana yemekle birlikte yoğurt ve ayran tüketiminden de kaçınmalıdır. Yoğurt veya ayranı daha sonra bir meyveyle birlikte ara öğün olarak tüketebilirler" dedi.

Bir Ramazan klasiği olan pidenin iftarda tercih edilmesi gerektiğini belirten Demirok, "Sahurda ise tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketilmelidir. Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmek daha uzun süre tok tutar. Bir diğer Ramazan ayı klasiği ise güllaç tatlısıdır. En iyi Ramazan tatlısı, tüm günün açlığından sonra sindirim sistemini yormayacak olan sütlü tatlılardır. Ramazan denince akla gelen ilk tatlı olan güllaç, sütlü tatlı grubunda olması nedeniyle oldukça hafif bir tatlıdır. Yağ içermemesi ve yüksek miktarda süt içermesi nedeniyle de oldukça sağlıklıdır. Güllaç, iki kibrit kutusu büyüklüğünde bir porsiyon yenmelidir" dedi.

Kaynak: İHA