Giresun Sağlık Müdürlüğüden 'Nargile' Uyarısı

Giresun Sağlık Müdürlüğü, nargilenin zararlarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, nargilenin de bir tütün ürünü olduğuna dikkat çekilerek, her tütün ürünü gibi nargilenin de öldürücü hastalıklara yol açtığı belirtildi.
İstatistiksel olarak bakıldığında Türkiye'de nargile içenlerin yüzde 41'ini 18-21 yaş arasındaki gençlerin oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "Gençlerin yüzde 90'ı aromalı nargileleri tercih etmektedir. Lise öğrencilerimizin yüzde 13'ü tütün ürünlerini kullanırken, ilk tercihleri markalı sigara, ikincisi ise nargile ve ürünleri olarak tespit edilmiştir. Nargile kullanımına dönük kafelere gidenlerin yarısı ise üniversite öğrencilerimizdir" diye belirtildi.
Nargile ile ilgili en büyük yanılgılardan birinin, dumanın sudan geçerken suyun zararlı maddeleri tuttuğu ve nargileyi güvenli hale getirdiği algısı olduğu belirtilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
"Tam tersine nargile dumanının sudan geçmesi zararlı maddeleri uzaklaştırmadığı gibi dumanın içindeki nemi artırmakta bu da toksinlerin kana daha yüksek bir oranda geçmesine neden olmaktadır. Yüksek oranda kana geçen bu toksinlerin akciğer kanseri, mesane kanseri, ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2005 yılında yaptığı bir araştırmaya göre bir nargile seansında çekilen duman hacmi 50 sigaraya eşittir. Nargile dumanı, çok yüksek oranda zehirli ve uçucu (formaldehit, asetaldehit, akrolein, metakrolein, propiyonaldehit gibi) kimyasallar içerir. Nargile tütününde bulunan arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun gibi maddelerin miktarı sigaraya oranla çok daha fazladır. Nargile ayrıca ortak kullanımda 'sipsi' tabir edilen değişebilir ağızlıklar kullanılarak hijyen sağlanmaya çalışılsa da gerçekte bir hastalık bulaşma riskini azaltmaz. Böylece hepatit, tüberküloz, herpes gibi çeşitli bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olur. Dünya Sağlık Örgütü'nünde 'Önlenmesi Gereken Ürünler' listesine aldığı nargilenin ne kadar zararlı olduğu hakkında gençlerimizi uyaralım. Unutmayalım ki, sağlık temiz bir nefes ile başlar."
Kaynak: AA