Türkiye'de 'Şifa' Buldu

Azerbaycan'ın Bakü kentinde 6 yıldır karaciğer hastası olan ve hayati tehlikesi bulunduğu için nakil yapılamayan İrade Hüseyinov, Türkiye'de başarılı bir şekilde yapılan karaciğer doku nakliyle yeniden hayata tutundu.

Bakü'de ikamet eden 57 yaşındaki Hüseyinov'un, Hepatit C'ye bağlı karaciğer sirozu gelişti. Azerbaycan'da altı yıldır tedavi gören ve buna rağmen hastalığı ilerleyen Hüseyinov, doktorların tavsiyesi üzerine Türkiye'ye geldi.
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne müracaat eden Hüseyinov'a burada yapılan muayenelerde karaciğer doku nakli yapılabileceği belirlendi.
Yapılan tahlillerde amcasının oğlu 37 yaşındaki Elçin Süleymanov'un dokularının uygun olduğu tespit edildi. Merkezin müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip, Hüseyinov'a, Süleymanov'dan karaciğer doku nakli yaptı. Başarıyla gerçekleştirilen nakil sayesinde hayat bulan Hüseyinov, sağlığına yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
- "Türkiye'de sağlığıma kavuştum"
Hüseyinov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk doktorlarına teşekkür ederek, "Sağlık durumum çok iyi. Türkiye'de sağlığıma kavuştum. Azerbaycan'da yeni nakil yapılmaya başlandı. Henüz yeni ama Türkiye'de bunu uzun yıllardır yapıyorlar ve ameliyatlar başarılı geçiyor. Amcamın oğlundan bana karaciğer nakli yapıldı. Onun da sağlığı iyi benim de" diye konuştu.

Kızı Kemale Süleymanov da annesinin 6 yıldır acı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Orada kaç tane muayeneden geçti. Hocalar 'mutlaka nakil gerekiyor' dedi.

Ondan dolayı biz Erzurum'a geldik. Şükür annem yeniden sağlığına kavuştu. Şu an çok iyi, hiçbir problemi yok. Bülent Aydınlı hocamız bizim bir akrabamızı ameliyat etmişti. O da sağlığına kısa sürede kavuştu. Biz onu da örnek alarak burayı tercih ettik."
Süleymanov, "Bakü'de karaciğer, böbrek nakli yapılıyor ama annemin durumu çok ağırdı. Hayati tehlikesi vardı, hastalığı çok ilerlemişti. Doktorlar yaşam süresinin kısa olduğunu söylemişti. Annem her gün daha kötü oluyordu ama burada sağlığına kavuştu. Nakilden önce çok şey yapamıyordu. Ne yese zararlıydı. Artık istediğini yiyebiliyor, istediğini yapabiliyor" dedi.

Merkezin müdürü Prof. Dr. Aydınlı da hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve bir ay gözetim altında tutacaklarını anlattı.
Yurt dışından gelen hastalar için bakanlığın düzenleme yaptığını söyleyen Aydınlı, "Türkiye'de sağlık hizmetlerinin ücreti çok daha düşük. Yabancı hastalar için ücretler, Türk vatandaşımızdan aldığımız makul fiyatlara düşürüldü. Kaliteli sağlık hizmeti veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan'dan daha önce de hastaların geldiğini ve hepsinin sağlığına kavuştuğunu vurgulayan Aydınlı, "Türkiye, sağlık alanında çok farklı bir boyuta geldi. Özellikle nakillerde çok başarılıyız. Bunun için de Türkiye tercih ediliyor" dedi.

Kaynak: AA