Erzurum’da 109 Köy Ramazana İmamsız Girecek

Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, Erzurum’da 109 köyün Ramazan ayına imamsız gireceğini ifade ederek ramazan öncesinde camilere hatip ataması yapılmasının zor olduğunu bildirdi.

Erzurum’da 109 Köy Ramazana İmamsız Girecek

Erzurum il genelinde 109 köy içerisinde bulunan 125 camide imam bulunmadığını belirten İl Müftüsü Hasan Çınar, Erzurum'da imam hatip sıkıntısı had safhada olduğunu söyledi.

Müftü Çınar, il genelinde bin 552 cami bulunmaktadır ve bu camilerin çoğunda kadrolu imam hatipler görev yapıyor. Köy camilerinde yaşanan imam hatip açığı ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın atayacağı imamlarla kapatılabilir.”dedi.

Bazı köylerde, vatandaşların Ramazan için ücret karşılığında emekli imam hatipleri veya melle tabir edilen din adamlarını tuttuğuna da vurgu yaparak, "Bize bağlı camilerde görev yapacak imam hatiplerin maaş ve sigortası yatırılması suretiyle köylünün imam hatip tutmasına izin verebiliriz. Bunda da genel kural, söz konusu imam hatibi önce müftülükte hutbe, vaaz ve dini konularda imtihana tabi tutarız. Sınavı geçerse o köyde, mezrada imamlık yapabilir. Aksi taktirde izin vermemiz mümkün değil" diye konuştu.

Tekman'a bağlı Koçyayla köyü Uslu mezrası sakinleri yaklaşık bir yıldır camilerine imam hatip bekliyor. Köylüler adına konuşan Kinyas Canoğlu, Üniversite öğrencisi bir imam hatibin köylerine görev yaptıktan sonda ayrıldığını ve yaklaşık bir yıldır imamsız kaldıklarını söyledi.

Canoğlu, vakit namazlarını evlerde, cuma ve bayram namazlarını ise komşu köy veya mezralarda kıldıklarını dile getirdi. Köyde son bir yılda vefat eden 2 kişinin cenazesinin ise komşu mezraya kadar omuzlarda götürülüp buradaki camide kılınan cenaze namazının ardından tekrar mezraya getirilerek toprağa verildiğini vurgu yaptı. Ramazan'da camilerine imam hatip beklediklerini ve teravih namazını mezra camisinde huşu içinde kılmak istediklerine dikkat çeken Kinyas Canoğlu,"İmam istiyoruz. Bir yıla yakın zamandır camimizde imam yoktur. Çocuklarımıza Kur'an-ı Kerim öğretecek, dini bilgileri aktaracak bizlere namaz kıldıracak bir imam hatip istiyoruz. Sosyal devlet olmanın gereği olarak devletin bize imam hatip göndermesinden başka hiçbir şey istemiyoruz." Dedi.
Kaynak: İHA