'Barış Tugayları'ndan gövde gösterisi

Irak'ta dini mabetlerin ve Şii ibadet yerlerinin korunması amacıyla "Barış Tugayları" mensubu silahlı binlerce kişi, gövde gösterisi yaptı.

'Barış Tugayları'ndan gövde gösterisi
Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr'ın çağrısı üzerine kurulan "Barış Tugayları" mensubu üniformalı binlerce kişi, silahlarla Sadr kentindeki Mazfer Meydanı'nda gövde gösterisi yaptı. Geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen törene, pek çok sayıda milletvekilinin yanı sıra siyasi parti ve blok üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

AA muhabirine konuşan El-Ahrar Bloku milletvekili Hakim ez-Zemili, yeni kurulan tugayın önemine dikkati çekerek, "Düzenlenen geçit töreni, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), tekfirciler ve Irak halkını katledenler için uyarı mesajı niteliğindedir" ifadesini kullandı.

Barış Tugaylarının Mukteda Sadr'ın çağrısı üzerine kurulduğunu hatırlatan Zemili, "Teröristlerin saldırılarına karşı Irak topraklarını muhafaza edecek ve emniyet kurumlarının arkasında duran birilerinin olduğu mesajını vermek için Bağdat, Kerkük, Diyala gibi illerde de askeri geçit töreni düzenlenecek" diye konuştu.

IŞİD'in ayrım gözetmeksizin tüm Şiileri hedef alan ve çoğu kez katliamla sonuçlanan saldırıları sebebiyle Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullahuzma Ali Hüseyin Sistani cihad fetvası (el-Kifai Cihadı) vererek seferberlik çağrısında bulunmuştu. Söz konusu fetvada, eli silah tutan herkesten, hükümete bağlı güvenlik güçlerine katılarak, destek vermesi istenmişti.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, Musul ile Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr tarafından 2003 Eylül'ünde kurulan Mehdi Ordusu, ülkenin güneyindeki Bağdat'ın Sadr bölgesi, Necef ve Basra kentlerinde etkinlik yürütüyor. 2006 yılına kadar ABD ve İngiltere güçleriyle çatışan Mehdi Ordusu, 2009 yılına kadar Maliki güçleriyle de çarpıştı. Silah bıraktığını 2009'da açıklayan örgüt, Sistani'nin IŞİD'e karşı verdiği son cihad fetvası ile tekrar silahlanacağını duyurdu. Mehdi Ordusu, 2004-2008 yılları arasında Saddam Hüseyin döneminde görev yapmış bürokratlara, Sünni kanaat önderlerine suikast düzenlemek ve sivillere yönelik, "ölüm mangaları" kurmakla suçlanıyor. Örgütün yaklaşık 60 bin milis gücü olduğu ifade ediliyor.
Kaynak: AA