800 Yıllık Gelenek Yeniden Canlandı

Karatay Üniversitesinde ilk lisans mezunları düzenlenen törenle diplomalarını aldı.

800 Yıllık Gelenek Yeniden Canlandı

KTO-Karatay Üniversitesi 2013-2014 eğitim öğretim yılının sonunda ilk lisans mezunlarını verdi. Tören alanına tarihi Karatay Medresesi kapısını simgeleyen kapıdan girerek gelen öğrenciler adına bölüm birincileri kep yerine ahiliğin simgesi olan börk taktı. Mezun olan bütün öğrencilere diplomalarının yanı sıra börk hediye edildi. 13. yüzyılda kurulup 19. yüzyıla kadar eğitim veren Karatay Medresesine atfen kurulan üniversitede mezuniyet töreninde börk takan öğrenciler yaklaşık 800 yıllık geleneği yeniden canlandırmış oldu. Karatay Medresesinde eğitim alanlar börk takıyordu.
Üniversite bahçesinde düzenlenen törende, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İşletme, Uluslararası Ticaret Bölümlerini, Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu’nu başarıyla bitiren öğrencilerin heyecanlarına aileleri ve yakınları da ortak oldu. Eğitim-öğretim hayatlarını başarıyla tamamlayarak diploma almaya hak kazanan öğrenciler tören alanına tarihi Karatay Medresesini simgeleyen kapıdan girdi. Açılış konuşmasını için mezun öğrenciler adına Elektrik-Elektronik Bölümü birincisi Enes Yıldırım börk ile sahneye çıkarak konuştu

KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, mezuniyet töreniyle Ahilik geleneğinde yer alan Şed kuşanma töreninin bir benzerini yaptıklarını söyledi.

Prof. Dr. Torlak, "Kuşak bağlamanın ilim yani bilgi, el yani tecrübe ve uygulama, sabır yani iş dünyasının sıkıntılarına katlanma olmak üzere 3 boyutu var ve sizler bugün bu yetkinlik belgesiyle bu 3 boyuta hazırlıklı hale geliyorsunuz. Dolayısıyla sizler de mezuniyetinizle bilgiyi ve bilgiye ulaşma yollarını, bilgiyi uygulayarak tecrübeye ulaştırma yollarını ve bunu yaparken karşılaşabileceğiniz zorluklara karşı sabrı öğrendiniz” dedi.

"AHİLİK KÜLTÜRÜ YENİDEN FİLİZLENECEK"
KTO Yönetim Kurulu Başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk konuşmasında, üniversitelerinin Konya'nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlayan bir kuruma dönüşeceğini belirtti.

Öztürk, "Üniversitemiz, Konya’yı yeniden üniversiteler şehri haline getirme hedefiyle kurulmuştur. Böylesine önemli bir tarihi misyona sahip üniversitemizin bir diğer misyonu da, Ahilik kültürünü yeniden filizlendirmektir. Anadolu’nun Türk yurdu olmasında, milli ve manevi değerlerimizin dünyaya yayılmasında, Konya’nın döneminde dünya ticaretinin merkezi olmasında Ahilik felsefesinin büyük katkısı olmuştur. Konya’nın ekonomik ve sosyal alanda hızla büyüdüğüne şahit oluyoruz. Bunun örneklerinden biri de bugün düzenlediğimiz mezuniyet törenidir. Dört yıl önce şehrimizde sadece bir üniversite mezun verirken, bugün dört üniversitemiz mezun vermektedir. Bu sayı ilerleyen yıllarda hızla artacaktır. Konya güçlendirdiği ulaşım alt yapısıyla merkezi bir şehir olma yolunda ilerlemektedir. Hızlı tren, havayolu ve karayolu bağlantılarıyla Türkiye’nin büyük illerine bağlanan Konya, hem öğrenciler hem de Konya’da çalışmak isteyenler için büyük fırsat sunmaktadır. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’ne de şehrimize vizyon çizmede, şehrimiz sorunlarını çözmede ve ekonomik büyümede öncü rol kazandıracağız. Üniversitemizi, Konya’nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlayan, toplumun beklentilerini karşılayan dinamik bir kuruma dönüştüreceğiz” ifadelerini kullandı

Bölümlerinde ilk 3’e giren öğrenciler diplomalarını ve plaketlerini protokol üyelerinden aldı. Diploma almaya hak kazanan diğer öğrencilere diplomalarını eğitmenleri verdi. Daha sonra geri sayımla öğrenciler keplerini havaya attı. KTO-Karatay Üniversitesinde, Adalet Meslek Yüksekokulu 2’nci, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İşletme, Uluslararası Ticaret Bölümleri ve Hukuk Fakültesi de ilk mezunlarını verdi.

Mezuniyet törenine AK Parti Konya Milletvekilleri Kerim Özkul ve Ayşe Türkmenoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'daki diğer üniversitelerin rektörleri, yargı mensupları, öğretim üyeleri katıldı

Kaynak: İHA