1'nci Ertuğrulgazi Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışması

Bilecik’in Söğüt ilçesinde düzenlenen “1’inci Ertuğrulgazi Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışması” başladı.

1'nci Ertuğrulgazi Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışması

Söğüt Kaymakamlığı, Söğüt Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (ASPAFED) tarafından düzenlenecek ve 2 gün sürecek olan yarışma, Söğüt Ertuğrulgazi Türbesi tören alanında başladı.

Açılış konuşmasını yapan Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen, yemeğin en başta nimet olarak kutsal, paylaşmayı bir araya gelmeyi sağlayan bir birliğe beraberliği artırmak için çok önemli bir kültür ögesi olduğunu belirten Gözen, “Bugün 1’inci Ertuğrul Gazi Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışmasına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kıymetli misafirler, beslenme alışkanlıkları ve yemek gelenekleri toplumların hakikaten önemli kültür öğelerindendir. Biz sadece beslenme ihtiyacı bakımından bakmıyoruz, önemli yemek geleneklerimiz var. Biz de bu anlayışı devam ettirmek üzere hem Söğüt şenliklerimiz hem de yapabileceğimiz diğer organizasyonlarla hem bu alışkanlığımızı yaşatmak istiyoruz, hem de ecdadımızı yad etmek temennisi içerisindeyiz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, böyle güzel organizasyona katıldıkları için mutluluğunu dile getirdi. Özcan, “Kendisini davet eden arkadaşının “En Büyük Zafer Nefse Karşı Yapılan Zafer” deyip beni işaret etti. Biz esas itibari ile ne yiyor ne içiyor ne konuşuyorsak oyuz. Bir büyük zata söylemişler insanın kurtuluşu, toplumun kurtuluşu nedir diye, iki şey demiş. Ağzından giren ile ağzından çıkana dikkat edecek. Yediğine içtiğine ve konuştukların dikkat edecek. O yüzden yemek içmek sadece bir yemek içmek değil bir kimlik, bir varlık meselesi. Bundan birkaç yıl önce üniversitemiz Türk Kültüründe “Yemek ve Mutfak” adlı uluslararası bir sempozyum düzenlediği zaman Arif beyin desteği ile bu konuyu çok önemsediğimizi göstermiştik. Bugün yapılan bu programın sadece yemek içmek değil, bir medeniyet bir kültür projesi olduğu düşüncesiyle bu organizasyonu yaptık” dedi.

Son olarak kürsüye çıkan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, yemek kültürünün Osmanlı tarihindeki öneme değindi. Vali Nayir, “Hayatımızın vazgeçilmezi olan yemek aynı zamanda kültürümüzün de önemli bir parçası. Kültürümüz dediğimizde de kendimizi Osmanlı kültürünün dışında tutmak onu bilmeden onu anlamadan kültürden bahsetmenin de zorluğunu hep birlikte yaşayacağız. Mutlaka Osmanlı Kültürünü bileceğiz ki kendi kültürümüzü de anlayıp tarif edebilelim. Kaybettiklerimizi de o kültür ile kıyaslayarak anlayabilelim. Osmanlının hakim olduğu coğrafyayı düşünürsek, 600 yıl boyunca 3 kıta da Balkanlardan Kafkasya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar hakim olduğu her coğrafyaya mutlaka kendinden bir şeyler verdiği gibi o coğrafyadan da bir şeyler aldı, oralardan da etkilendi. Mutfak kültürümüzde bu coğrafya da yaşanan kültürden çok etkilenen bir kültür olmuştur” dedi.

Konuşmalarının ardından açılış töreni sona erdi. Yarışmacıların bulunduğu alana geçen protokol üyeleri burada yarışmacılara başarılar dileyip yarışma süreci olan 60 dakika süreyi başlattılar. Süre sonunda birbirinden güzel Osmanlı mutfağı yemekleri jüri üyeleri tarafından tadıldı. Tadılan yemeklerde ilk gün birincileri jüri üyeleri tarafından değerlendirilmeler ardından akşam açıklanacağı bildirildi.

Protokole yapılan yemekler hakkında bilgi veren Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu 2‘nci Başkanı Gökhan Tufan, yapılan yarışmanın amacının, çok zengin olan Türk mutfağının asıl temelli olan Osmanlı saray mutfağını öne çıkartmak ve Türkiye de unutulmaya yüz tutmuş, hatta otel ve restoranlar da bile yapılmayan yemekleri gün yüzüne çıkartmak olduğunu belirtti.

Yapılan yemek yarışması, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, İnhisar Belediye Başkanı Ayhan Ödübek, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru ve Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu 2‘nci Başkanı Gökhan Tufan katıldı.

Kaynak: İHA