1. Ertuğrulgazi Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışması

Söğüt Kaymakamlığı, Söğüt Belediye Başkanlığı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (ASPAFED) işbirliğiyle, "1. Ertuğrulgazi Osmanlı mutfağı yemek" yarışması düzenlendi.

Ertuğrulgazi Tören Alanı'nda iki gün sürecek olan ve yaklaşık 200 aşçının katılacağı yemek yarışmasının açılış törenine Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Kaymakam Mitat Gözen, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, ASPAFED İkinci Başkanı Gökhan Tufan, öğretim üyeleri ve daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Vali Nayir konuşmasında, Söğüt'te bir ilki yaşadıklarını belirterek, düzenlenen organizasyonla Osmanlı kültürünü ve mutfağını gösterme fırsatı bulacaklarını söyledi.

Etkinliğin, Türk kültürünü hatırlatan, Türk kültüründe var olanları tekrar gün yüzüne çıkaracak bir yarışma olacağını ifade eden Vali Nayir, şöyle konuştu:
"Hayatımızın en vazgeçilmezi olan yemek, aynı zamanda kültürümüzün de önemli bir parçası. Kültürümüz dediğimizde de kendimizi Osmanlı kültürünün dışında tutmak, onu anlamadan kültürden bahsetmenin de zorluğunu hep birlikte yaşayacağız. Mutlaka Osmanlı kültürünü bileceğiz ki, kendi kültürümüzü de anlayıp tarif edebilelim. Kaybettiklerimizi de o kültürle kıyaslayarak anlayabilelim. Osmanlı'nın hakim olduğu coğrafyayı düşünürsek 600 yıl boyunca üç kıtada, Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar hakim olduğu her coğrafyaya mutlaka kendinden bir şeyler verdiği gibi, o coğrafyadan da bir şeyler aldı. Oralardan da etkilendi. Mutfak kültürümüz de bu kültür içerisinde yaşanılan coğrafyadan çok etkilenen bir kültür olmuştur. Kaybettiklerimiz var, bu tür yarışmalar bu kaybettiklerimizi anlama ve telafi noktasında önemli bir fırsat sağlayacaktır."
Kaymakam Gözen de Söğüt'ün ve Ertuğrulgazi'nin sadece Söğüt Şenlikleriyle değil, her daim hatırlanması ve ziyaret edilmesi amacıyla yeni organizasyonlar yapma düşüncesiyle "Ertuğrulgazi Osmanlı mutfağı yemek" yarışması düzenlediklerini ifade etti.


Rektör Özcan ise bir medeniyet ve bir kültür projesi olduğu düşüncesiyle organizasyonu yaptıklarını anımsatarak, önemli kimlik unsurunu hem kendi insanına hem de dünyaya takdim etmeye gayret edeceklerini bildirdi.
Belediye Başkanı Aydoğdu da amaçlarının gelecek yıllarda Osmanlı Devletinin hüküm sürdüğü topraklar üzerinde bütün devletlerin katılımıyla uluslar arası 2. Ertuğrulgazi Osmanlı mutfağı yemek yarışmasını düzenlemek ve bunu gelenekselleştirmek olduğunu belirterek, "Amacımız Osmanlı'ya ve Türk milletine ait Orta Asya'dan gelen ve Osmanlı ile zirveye ulaşan kültürü yaşatmak. Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafya üzerindeki tüm devletler arasında bu kültürü bir araya getirmek, tanıtmak istiyoruz" dedi.

- "Amacımız kültürümüzü yaşatmak ve tanıtmaktır"
Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Yarışma Yöneticisi Osman Demirci, gerçekleştirilen yarışma ile Osmanlı ve Türk mutfağını yaşatmak ve tanıtmak olduğunu belirtti.

200 kişilik bir yarışmacı grubu ile güzel bir etkinliğin gerçekleştirildiğini kaydeden Demirci, şunları kaydetti:
"Yarışmaya, Eskişehir, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Bolu, Kütahya ve Antalya gibi birçok ilimizden öğrenci ve ustamız katıldı.

Amacımız Osmanlı mutfağı ve yemeklerini dünyaya tanıtmaktır. Bu yarışmayı gelecek yıl uluslararası anlamda yapmaya çalışacağız. Federasyon olarak hedeflerimiz arasında genç kuşağa, Osmanlı kültürü ve yemek reçetelerini anlatmak ve öğretmektir."
İki gün sürecek yarışmada, "Osmanlı ana yemek, Osmanlı tavuk yemeği, Osmanlı taze makarna, Osmanlı balık yemeği, Osmanlı yemeğinde yılın en iyi meslek ekibi ve Osmanlı yemeğinde yılın en iyi üniversite ekibi" kategorilerinde yarışmalar yapılacak.
Kaynak: AA