Türk Deniz Havacılığının 100. Yılı Kutlandı

Türk Deniz Havacılığının 100. yılı, gerçekleştirilen görkemli bir törenle kutlandı.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Deniz Hava Komutanlığı tarafından Kartepe Cengiz Topel Deniz Hava Üssü’nde gerçekleştirilen törenle Türk Deniz Havacılığının 100. Yılı kutlandı. Kutlama programına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç, ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar ve TAI Genel Müdürü Muharrem Dörttaşlı ile 13 ülkenin donanmalarından 33 general ve amiral rütbesinde temsilci katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, şunları söyledi: “Türk Deniz Havacılığı bugün bir asrı geride bırakmış olmanın gururunu yaşamaktadır. 100 yıl önce ilk deniz havacılarımız o günü zor şartlarında fedakarca, hayatlarını hiçe sayarak ancak büyük bir şevkle havacılık faaliyetlerine dahil olmuşlardır. Su üstü unsurlarına göre sürat avantajı, irtifa alarak radar, flur, akustik ve elektronik destek sistemleri gibi cihazlar ile ufuk ötesini görebilme kabiliyeti, havadan baskın tarzında taarruz imkanı ve denizaltı tehdidine karşı en avantajlı platform olma gibi özellikleri nedeniyle deniz hava vasıtaları donanmaların vazgeçilmez bir unsurudur.”
Programda konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinde bulunduğumuz 2014 yılı Türk Deniz Kuvvetlerinin muharip gücünün vazgeçilmez bir unsuru olan deniz havacılığının iki mavi olarak tabir ettiğimiz deniz ve gökyüzü arasında devam eden koruyuculuğunun 100. yılını kutladığımız bir gurur yılıdır. İki boyutlu hareket ortamını büyük bir ivme ile üç boyuta taşıyan havacılık teknolojisi dünya denizlerinde serbestçe dolaşan donanmaların sahip olmak istedikleri imkan kabiliyeti listesinin en üst sırasına yerleşmiştir."
Türk Deniz Havacılığı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına malik olmak gayedir’ ve ‘İstikbal göklerdedir’ sözlerinden feyz aldıklarını anlatan Bostanoğlu, şöyle konuştu: "Bugün her birimizin gurur duyduğu bir seviyeye ulaşmıştır. Günümüzde sahip olduğu hava araçlarıyla deniz harekatının vazgeçilmez bir unsuru haline gelen Deniz Hava Kuvvetimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılını 50’ye yakın modern helikopter ve uçak, deniz hava eğitim merkezi, deniz hava harekatı destek merkezi, gelişmiş teknik lojistik destek birimleriyle karşılamak üzere emin adımlarla yürümektedir. Deniz kuvvetlerimizde görev, eğitim ve bakım faaliyetlerini tek başına yerine getiren yegane birim olma özelliğine sahip olan deniz hava komutanlığımız yüksek nitelikli insan gücü ve modern sistemleri sayesinde dost ve müttefik ülkelerin deniz hava kuvveti oluşturma ve geliştirme faaliyetlerine de katkı sağlamaktadır.”
Konuşmaların ardından tören deniz havacılığı hakkında düzenlenen panel ve helikopter uçak sergisinin gezilmesinin ardından program sona erdi.
Kaynak: İHA