Dikili'de Muhtarlara Atık Yağ Eğitimi

Dikili Belediyesi atık yağlarla ilgili toplantı düzenleyerek muhtarlarla bir araya geldi.

Dikili'de Muhtarlara Atık Yağ Eğitimi

Dikili Belediyesi Kültür Evin’de düzenlenen toplantıya çok sayıda muhtar katıldı.

Atık yağların geri dönüşüme kazandırılmasının çevre ve doğa açısından öneminin anlatıldığı toplantıda, bu konuda destek olmak isteyen her mahalle muhtarına dağıtılan bidonlarla atık yağlar için toplama merkezlerinin oluşturulacağı ifade edildi.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerinin hazır bulunduğu toplantıda muhtarları atık yağ konusunda bilgilendiren Türkiye Eğitim Sorumlusu Hülya Gürcü, hava, toprak ve su kirliliği ile mücadele etme yollarını anlattı. Mahallelerde atık yağların toplanması için muhtarlara dağıtılan bidonlarla birlikte atık yağ toplama alanlarının oluşturulacağı belirtildi. Çevre kirliliğinde önemli bir faktör olan evsel atıkların yüzde 25 oranda kirliliğe neden olduğuna dikkat çeken Gürcü, bu atıkların yarısından yakınının bitkisel atık yağlar olduğunu ifade etti.

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, “Çevremizin ve doğamızın gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için belediye olarak bilgilendirme çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.

Muhtarlara atık yağların yarattığı tehditleri anlatan Gürcü, Yer altı sularının kirlenmesinden dolayı yapılan araştırmalar sonucu 2048 yılında dünya sularında tek bir canlı kalmayacağını vurgulayarak, “Gelecek nesiller balık türlerini sadece kitaplardan öğrenecek” dedi.

Şuana kadar atık yağların sebep olduğu kirlilik nedeniyle denizde bulunan canlıların yüzde 34’ün yok olduğu da sözlerine ekleyen Gürcü, lavabolara dökülen yağların deniz ve okyanuslar üzerini kaplayarak suyla hava arasındaki döngüyü engellediğini ifade etti.

Evlerde kullanılan yağları geri dönüşüm için toplayarak yeniden kazandırmanın yollarının aktarıldığı toplantıda muhtarların geri dönüşüm hakkındaki soruları da yanıt buldu.

Atıkların geri dönüşüm ile birlikte yeniden kazanılması konusunda bilinci arttırmak için verilen seminerle muhtarlar bilgilendirilirken, ilçede atık konteynırlar ve atık pil toplama kutularının önemi de anlatıldı. Çevre ve doğaya duyarlı bir Dikili için yeşil alanların arttırılarak, evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılması konusunda yürütülen çalışmaların ilçenin dört bir yanında yaygınlaştırıldığını ifade eden Başkan Tosun şunları söyledi:
“Çevreyi koruyarak, yeşile ve doğaya verdiğimiz önemi her adımda ortaya koyuyoruz. Geri dönüşüm bidonlarına bırakılan atık yağlarla çevremizi ve denizlerimizi koruyoruz. Mahalle muhtarlarının bu konularda etkisi çok büyük olacaktır. Ev hanımlarını ve bağlı bulundukları mahallelerde halkı bilgilendiren muhtarlarımızın katkısıyla birlikte Dikili geri dönüşüm konusunda da örnek bir ilçe olacak.”
Kaynak: İHA