Bm Genel Sekreteri Ban'dan Suriye İçin Çözüm Önerileri (3)

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik Irak'ta yapılacak bir askeri müdahalenin kalıcı etkisinin zayıf olacağını ve bu müdahalenin ters etki bile doğurabileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Asia Society adlı kuruluşta, Suriye'deki iç savaşa ilişkin 6 maddelik çözüm önerisini sundu.
Ban, altıncı önerisini, Suriye'deki iç savaşın tüm bölgedeki aşırı unsurlar ile terörist gruplar ve mezhep çatışması riskinin doğurabileceği korkunç sonuçların önlenmesine ayırdı.
Suriye ve Irak'taki krizlerin büyümesinin komşu ülkelere de hem mülteci akını hem de güvenlik açısından önemli sorunlar oluşturacağını aktaran Ban, "Suriye'deki çatışmalar, ülke içinde ve dışında Hizbullah ve El Kaide bağlantılı radikal silahlı gruplara zemin oluşturdu. Yabancı savaşçılar iki tarafta da yer alıyor. Bu şiddetin boyutlarını artırdı ve mezhep ayrımını derinleştirdi" dedi.

Suriye rejiminin tüm muhalefeti "terörist" olarak nitelendirdiğini ancak bu unsurlar içindeki birçok grubun Cenevre Bildirisi'ni onayladığını ve politik çözümün parçası olmak istediğini belirten Ban, "Tüm dünya, BMGK'nın terörist gruplar olarak nitelediği ve Nusra Cephesi ile IŞİD'in de aralarında olduğu gruplara her türlü desteğin gidişinin engellenmesi için birlik olmalı" diye konuştu.

Suriye'deki çatışmaların Irak'a sıçradığını da dile getiren Ban, kontrolsüz sınırların silah ve savaşçıların geçmesine zemin oluşturduğunu vurguladı.
Ban, son günlerdeki gelişmelerin misilleme saldırılarına neden olabileceğine değinerek, Irak hükümeti ve destekçilerinin bu saldırıları önlemesi gerektiğini ifade etti.

-"Askeri müdahale ters etki doğurabilir"-
IŞİD'in eylemlerine karşı alınması planlanan önlemleri de değerlendiren Ban, "IŞİD'e karşı askeri müdahalenin kalıcı etkisi zayıf olur. Irak'ta kapsayıcı bir hükümete yönelik çaba olmazsa askeri müdahalenin ters etkisi bile olabilir. IŞİD, Irak'taki tüm toplumlar için tehdittir. Herkes bu tehdide karşı birlikte mücadele etmeli" ifadesini kullandı.
Ilımlı Sünni gruplara büyük iş düştüğünü de dile getiren Ban, "Ilımlı Sünniler, terörizme karşı olduklarını açıkça beyan etmeliler. Kürtler de bölünmeye giden ve kaostan faydalanan bir görüntü vermemeliler" dedi.

Mezhep savaşının herkes için felaket olacağını vurgulayan Ban, bunun kısır döngü, kutuplaşma ve terörizmi doğuracağına işaret ederek, "Suudi Arabistan, İran ve diğer bölge hükümetlerin uzlaşma için bir yol bulmalarını ve barış ve uzlaşmayı desteklemelerini umuyorum" diye konuştu.

-"Bu savaşı kimse kazanamaz"-
Ban Ki-mun, bu altı maddelik önerisinin tarafların destek vermesi halinde başarılı olabileceğini de kaydederek, kimsenin bu savaşı askeri olarak kazanamayacağını vurguladı.
"Suriye hükümetinin savaşı kazanmakta olduğu söylemini reddediyorum" diyen Ban, "Sivillerin yaşadığı bölgelere varil bombalarıyla saldırma ve kuşatma altında açlığa mahkum edilen insanların teslim olmaya zorlanmasına zafer denmez. Kimse bu savaşı kazanmıyor ve kimse de kazanamaz" değerlendirmesinde bulundu.
(Bitti)
Kaynak: AA