Ünlü Beyin Cerrahına Veda

Türkiye'nin yetiştirdiği başarılı beyin cerrahlarından, bilimsel çalışmaları dünyanın prestijli tıp dergilerinde yayımlanan Prof. Dr. Yusuf Erşahin, akciğer enfeksiyonu sebebiyle 56 yaşında vefat etti.

Ünlü Beyin Cerrahına Veda
Ailesini, sevenlerini ve tıp camiasını yasa boğan Prof. Dr. Erşahin, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.
Törene Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, Prof. Dr. Saffet Mutluer, öğretim elemanları, öğrenciler ve ailesi katıldı.

Törende Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz gözyaşlarını tutamadı.

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Saygıdeğer konuklar ve sevgili Yusuf, burada konuşmanın en zor olduğu anlardan birini yaşıyorum. Bu kaçınılmaz son öngörülemeyen fiziksel ayrılıklardan birisi. Bu veda temelli değil. Yusuf’un emektar kişiliği ona dokunan herkeste kalıcı oldu. Azimli, enerjik, kabına sığmayan bilim insanının kaybı Ege Üniversitesi kadar Türkiye’nin kaybıdır. Ailesine sabır diliyorum. 10 gündür çok önemli bir mücadele verdi. İleri çalışmaların onu bir nebze olsun rahatlatacağına inanıyorum. Ailesine ve kurumumuza başsağlığı diliyorum” diye konuştu
Mesai arkadaşını anlatan E.Ü Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, “Konuşmak çok zor. 40 yıl evvel Ege Üniversitesi koroner yoğun bakım ünitesinde birlikte çalıştık. Bilimsel yanı dışında tedavi ettiği hastaları dua ediyor. Görevi ondan devralacak arkadaşların onun gibi gayretli olmasını söylüyorum. Ailesine sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun” dedi.

Son bir ay boyunca yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kongreler ve toplantılar sebebiyle yoğun ve yorgun bir dönem geçiren Prof. Dr. Erşahin, geçen cumartesi günü yüksek ateş ve halsizlik şikayetleriyle eşi Burçak Erşahin tarafından İzmir Kent Hastanesi Acil Servisi’ne götürüldü. Hemen yoğun bakıma alınan Prof. Dr. Erşahin'in, nadir görülen ağır bir akciğer enfeksiyonu geçirdiği saptandı ve tedavisine başlandı. Öğretim üyesi olduğu Ege Üniversitesi (EU) Tıp Fakültesi'nden çok sayıda meslektaşının da bir şeyler yapabilmek için çırpındığı Prof. Dr. Erşahin kurtarılamadı.

Prof. Dr. Erşahin'in ölümü, başta eşi ve lise öğrencisi 16 yaşındaki kızı Ece'yi, ailesini, dostlarını ve meslektaşlarını yasa boğdu. Çocuk beyin cerrahı olarak bugüne kadar birçok ilke imza atan Prof. Dr. Yusuf Erşahin için uzun yıllar görev yaptığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tören düzenlendi.

Üniversitesinden mesai arkadaşları ve öğrencileri tarafından son yolculuğuna uğurlanan Prof. Dr. Erşahin'in cenazesi, Bostanlı Beşikçioglu Camisi'nde ikindi namazını müteakip kılınanan cenaze namazından sonra babası Mehmet Erşahin'in yattığı Sogukkuyu Kabristanı'nda toprağa verildi.

YUSUF ERŞAHİN KİMDİR?
1981 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1981’de sınavı kazanarak Beyin Cerrahisi ihtisasına başlamaya hak kazandı. 1986 yılında Hollanda’nın Rotterdam Kentindeki Erasmus Üniversitesi Beyin Cerrahisi Kliniğinde 1.5 ay süreyle çalıştı ve hem erişkinlerde hem de çocuklarda ameliyatlara girdi.

1987-1988 yıllarında Chicago Northwestern Üniversitesine bağlı Children’s Memorial Hastanesinde çocuk beyin cerrahisi eğitimi aldı ve aynı zamanda özellikle omurilik oluşum kusurları üzerine deneysel araştırmalar yaptı. Oradayken Prof. Dr. David G. McLone, Prof. Dr. Tadanori Tomita ve Prof. Dr. BruceStorrs ile çalıştı. Amerika kıtasında bile sayılı merkezlerde yapılmakta olan spastisite tedavisinde uygulanan selektif dorsal rizotomiyi Dr. Storss’dan öğrendi ve ülkeye döndüğünde Türkiye’de ilk kez bu ameliyatı yapan hekim oldu.
Kaynak: İHA