Türkiye Organ Naklinde Dünyada İlk 5’te

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, "Organ ve doku nakil sayılarımızla dünyada ilk 5 ülkeden birisiyiz.

Türkiye Organ Naklinde Dünyada İlk 5’te
Ülkemizde başarılı nakiller yapılıyor" dedi.


Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nin (AB) ortak finansmanıyla hazırlanan 'Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi' kapsamında Samsun'da eğitim programı düzenlendi.

Türkiye'de kadavradan organ bağışını arttırmaya yönelik, organ bağışı ve nakli konusundaki kalite ve güvenlik standartlarını belirlemek amacıyla uygulamaya konulan eğitimler Samsun Büyük Otel'inde yapıldı. Yapılan eğitime Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Organ Nakli Samsun Bölge Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak ve doktorlar katıldı.

Eğitimlerin açılış konuşmasını yapan Proje Takım Lideri Lagos Kovacs, Organ Nakli Samsun Bölge Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak ve İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, eğitimler ve projenin hedefi hakkında bilgiler verdiler.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, "Ülkemizde organ ve doku nakli konusunda hızlı gelişmeler var. Nakil sayılarımızla dünyada ilk 5 ülkeden birisiyiz. Ülkemizde başarılı nakiller gerçekleştiriliyor. Alt yapılarımız çok iyi. Fakat sıkıntılarımız var. Bir türlü beyin ölümü ne donör sayısı artışında istediğimiz seviyeleri sağlayamıyoruz. Bunun için ülke genelinde kamudan önce sağlık personellerimizin eğitilmesi gerek. Çünkü ben de tıp fakültesinde okuduğumda beyin ölümü konusundan bir haber olarak çıktım. Sonradan çalıştığım klinikte organ nakli bölümü olduğu için öğrendim. Bilmeden önce sorsalardı tam cevap veremezdim. Ama en azından susmayı tercih ederdim. Fakat günümüzde bilmeden de yorum yapabiliyoruz. Yorumlarda yanlış oluyor. Burada amacımız öncelikle sağlık personelimiz maksimum bilinçlendirmek ve eğitimlerini sağlamaktır. Tabi bu arada da kamu bilinçlendirmesini sağlayacak adımları da atıyoruz. Bunlarla ilgili kamu spotları var. Bizim halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımız oluyor. Kamu bilinçlendirmelerine yönelik iki büyük çalışmalarımız oldu. Bunlardan birisi din adamlarına, birisi de medyaya yönelikti. Din adamlarını ülke çapındaki 250 din adamını Ankara'ya topladık ve eğitimler yaptık. Eğitimler çok güzel oldu. Sonuç olarak din adamlarımız bize çok teşekkür ettiler. Çünkü bilmiyorlardı. Eğitimler sonrası konu hakkında bilgili oldular" diye konuştu

Kaynak: İHA