Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen, "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım" projesi kapsamında, Samsun'da sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, toplantının açılışında, Türkiye'de organ ve doku nakli alanında çok hızlı gelişmeler yaşandığını söyledi.

"Buna paralel olarak nakil sayısında dünyada ilk 5 ülkeden biriyiz" diyen Kapuağası, şunları kaydetti:
"Başarılı nakiller sayı olarak çok yüksek ayrıca sağ kalım olarak da çok iyi nakil başarımız var. Altyapımız çok iyi. Son yıllarda yoğun bakım altyapılarında da ülkemizde çok güzel gelişmeler oldu. Ama bir takım sıkıntılarımız var. Bir türlü beyin ölümü ve donör sayısı artışında istediğimiz seviyeleri sağlayamıyoruz."
Amaçlarının öncelikle sağlık personelini bu konuda bilgilendirmek olduğunu anlatan Kapuağası, şöyle devam etti:
"Kamu bilinçlendirmesine yönelik iki büyük çalıştayımız oldu. Bunlardan birisi din adamları biri de medyaya yönelik çalıştaylarımız oldu. Türkiye çapında 250 din adamını Ankara'ya topladık, çok güzel bir eğitim oldu. Bakanlarımızın da katılımıyla güzel bir eğitim oldu. Din adamlarımız çıkarken bize çok teşekkür ettiler. Çünkü bilmiyorlar. Bilmedikleri için de fazla yorum yapamıyorlar. Şu anda aleyhte yorum yapan din adamlarını da dinlediğimiz zaman bilmediği konuda yorum yapıyor."
Toplantı sunumların ardından sona erdi.
Kaynak: AA