Japon Halkının Duaları Somalılar İle Buluştu

Japon kültüründe hasta veya yaralı kişilere iyileşme duası niyetiyle yollanan turnalar, Manisa’nın Soma ilçesine getirildi.

Japon Halkının Duaları Somalılar İle Buluştu
Soma için origami turna yapımını başlatan Rika Minamitani, "Faciadan büyük üzüntü duyduk. Duyguların, acıların paylaşımını kendi kültürümüzle anlatmaya çalıştık. Bu Japon kültüründe geçmişlere rahmet, kalanlara sağlık, hızla iyileşme, barış anlamına geliyor" dedi.

301 işçinin yaşamını yitirdiği, 486 işçinin de yaralandığı maden faciasının ardından Soma'ya ziyaretler devam ediyor. Soma'nın dünkü ziyaretçisi ise Japonya'dan gelen Rika Minamitani ve Taichi Minamitani ile Türk-Japon Vakfı Başkan Yardımcısı Emin Özdamar oldu. Japon ziyaretçiler, Belediye Başkanı Hasan Ergene'nin de katılımıyla Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı'yı ziyaret ederek, faciadan duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Konuklar, Japon kültüründe geçmişlere rahmet, kalanlara sağlık, hızla iyileşme, barış anlamına gelen kağıt katlama sanatıyla (origami) yapılan turnaları Kaymakam Atçı'ya teslim etti

Türk-Japon Vakfı Başkan Yardımcısı Emin Özdamar, Kobe'den gelen konukların 1995 yılında deprem afeti yaşadığını ve Soma'da meydana gelen kazayı duyduklarında çok üzüldüklerini ifade etti.

Japon kültüründe kağıt katlama sanatıyla turna yapımının Hiroşima'ya dayandığını belirten Özdamar, bu yöntemle yapılan kuşlardan 4 bin adedinin gönderilmesinin ise "geçmişlere rahmet, kalanlara sağlık, hızla iyileşme, barış" dilek ve duası anlamına geldiğini söyledi

Rika Minamitani'nin Soma'da yaşanan felaketi televizyonlardan öğrenerek büyük üzüntü duyduğunu, bu acı karşısında kendi kültürlerinde acının paylaşımını ifade eden orgiami turnalardan yapmaya başladığını kaydeden Özdamar, şunları söyledi:
"Minamitani'nin çevresindekilerin ve Türk-Japon Vakfı'nın da buna katılmasıyla 200'e yakın kişi 5 bin origima turna hazırladı ve Türkiye'ye getirdi. Bu turnalardan bin adedi Manisa Valiliği'ne teslim edildi, 4 bin adedini ise Soma'ya getirdik. Origamiyle yapılan turnalarla verilmek istenen mesaj, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sağlık, yaralılara acil şifa dileği."
Faciadan büyük üzüntü duyduklarını ve duygularını, acıların paylaşımını kendi kültürlerindeki yöntemle anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Rika Minamitani ise, "Soma'da hayatını kaybeden vatandaşların ailelerinin bir an önce normale dönmesini, yaralıların iyileşmesini diliyorum" dedi

Kaymakam Atçı, Japon konuklarına gösterdikleri duyarlılık nedeniyle teşekkür ederek, kağıt katlama sanatıyla hazırlanmış turnaları teslim aldı ve güzel bir yerde sergileyeceklerini kaydetti.

Atçı, "Japon milleti bizim Türk milleti olarak dostumuz olan bir ülke. Bu anlamlı ziyaret ve manevi destekleriniz için buraya kadar geldiniz. Bu anlamda Soma halkı olarak sizlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu

Kaynak: İHA