Soma Maden Şehitleri Sivil Terör Kapsamına Alınıyor

AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Türkiye’de yaşanan en büyük iş kazasının Soma maden ocağında meydana geldiğini belirterek “Maalesef orada 301 canımızı kaybettik.

Soma Maden Şehitleri Sivil Terör Kapsamına Alınıyor
301 kişi Türkiye’de her evin cenazesiydi. Şimdi ise yaraları sarma zamanı. 301 şehidimizi sivil terör kapsamına alıyoruz ve Torba Yasa’da bunu değerlendiriyoruz” dedi.


13 Mayıs 2014 tarihinde Soma maden ocağında hayatlarını kaybeden işçilerin geride bıraktığı aile bireylerinin her birinin daha rahat, huzurlu bir yaşam sürdürmeleri için çok ciddi gayret içerisinde olduklarını kaydeden Özdağ, şöyle konuştu: “301 maden şehidimizi sivil terör kapsamına almamızın bir maksadı da, ailelerinden birer kişiye istihdam oluşturmak. Bu konuda çalışmalarımız torba yasa kapsamında devam ediyor. Şu an alt komisyon çalışmaları bitti, üst komisyona havale edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu dönem tatile girmeden 1 Temmuz’dan önce bu yasalaşmış olacak. TOKİ ve Soma Belediyesi birlikte çalışarak 301 işçinin geride kalan ailelerine ev yaparak bir sene içinde bu evleri teslim edecek. Maden şehitlerimizin geride kalan çocuklarının geleceğini inşa etme adına bu çocuklarımıza Milli Eğitim Bakanlığı Vakfı burs verecek. Kapatılan madende çalışan işçilerin maaşlarını işveren bu zamana kadar üç aydır ödemesi gerekiyordu. Geçen ay maaşları ödediler ama bu ay ki maaşlarını ödemeyince görüşmekte olduğumuz 5. Yargı Paketinin içerisine 102. Madde’de hemen bir önerge vererek bu önergeyi çıkartabilecek gücümüz, sayımız ve irademiz olmasına rağmen muhalefet milletvekillerinin imzasını alarak bu önergeyi verdik. Önergeye göre Soma Kömürleri A.Ş., Işıklar ve Atabacalarında çalışan işçilerimizin maaşları üç ay boyunca devlet işsizlik fonundan ödenmiş olacak. Böylece mağduriyetler giderilmiş olacak. İşsizlik fonundan aktarılan para daha sonra işverenin mal varlığından devlete rücu ettirilecek. Devlet bu parayı işverenden almış olacak. Işıklar ve Atabacalarında çalışan vatandaşlarımızda bundan yararlanacaklar. Fakat şu an bu maden ocaklarında kömür çıkarmak yasak ama ocaklar açık”

MADEN İŞÇİLERİNE İTİDAL ÇAĞRISI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin istemiş olduğu şartlar yerine getirildiğinde kömür üretiminin tekrar başlayacağını belirten Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçi kardeşlerimiz sırayla çağırılacak. Ben işçi kardeşlerime sesleniyorum. Lütfen provokasyonlara gelmeyin. Devletimiz, hükümetimiz güçlüdür. Mağduriyetlerin giderilmesi noktasında üzerimize düşen ne varsa fazlasıyla yapacağız. Sendika sınavını verememiş ve sınavdan geçememiştir. Bunun neticesinde sendika yöneticileri istifa etmişlerdir. Eğer sendika işverenin değil işçinin sendikası olsaydı bugünkü kazanımlar daha fazla olurdu. Yine bazı işçi sendikalarının işçilere şirinlik muskası yazmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bunlar doğru değil. İşçi kardeşlerimiz Soma’daki vatandaşlarımızla birlikte sabırlı olup beklemelidir. Tüm mağduriyetleri gidereceğiz. Bazı muhalefet milletvekilleri Soma’ya giderek işçilere eylem yapmalarını söylüyor. Oysa ki bizim Torba Yasaya koyduğumuz maddeler alt komisyonda kabul edilerek üst komisyona gönderildi. Zaman kaybı olmaması için 5. Yargı Paketinin 102. Maddesine ek bir önerge verdik. Maaşların ödenmesini sağladık. O nedenle maden işçilerimiz itidali elden bırakmasın. Provokasyon ve ajitasyonlara gelmesinler. Hiç kimse aklını başkasına ipotek etmesin."

SOMA'YI TAKSİM YAPMAK İSTEYENLER VAR
Soma’da yeni bir Gezi olayları başlatmak, Soma’yı Taksim yapmak isteyenler olduğunu anlatan Özdağ, sözlerini şöyle tamamladı: "Soma halkı ve işçi kardeşlerimiz buna müsaade etmeyeceklerdir. Bu ocaklar çalışacaklardır ama insan odaklı çalışacaklardır. Soma’da yaşanan trajediyle ilgili hukuk süreci devam etmektedir. Meclis’te kurulan araştırma komisyonu da çalışmalarını devam ettirmektedir. Eksikler varsa düzelteceğiz, fazlalıklar varsa bunları törpüleyeceğiz.”
Kaynak: İHA