Hayvanseverlerden Menemen Belediyesi'ne Tepki

Menemen'de bir grup hayvansever belediyenin sokak köpeklerine yönelik "yasadışı" diye nitelendirdiği uygulamalarına son vermesi çağrısı yaptı.

Haytap Federasyonu İzmir Temsilciliği, Haydost Derneği ve Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği İzmir Şubesi yönetici ile üyelerinden oluşan hayvansever grup, hayvan haklarını korumak ve Menemen Belediyesi'nin sokak hayvanlarına yönelik uygulamalarına dikkati çekmek amacıyla belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Gediz Üniversitesi öğretim üyesi Özgür Özakın, Menemen'de uzun süredir yapılan bu uygulamaların takipçisi olduklarını ifade ederek 10 yıl önce çıkarılan 5199 sayılı yasaya Menemen Belediyesinin uymadığını ileri sürdü.
Yasada belirtilmesine rağmen belediye bünyesinde bir veteriner hekim bulundurulmadığını söyleyen Özakın, "Birçok ilçede olduğu gibi kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezleri kurularak hasta, yavrulu anne ve sakat hayvanlar için basit bakım işlerinin yapılmasını istiyoruz. Hayvanların her şikayette toplanıp, meçhule atılmasına son verilmeli. Birçok ilçenin yaptığı gibi sokaklara yaz aylarında hayvanların kullanabilmesi için suluk konulmalı. Bu isteklerimiz ekstra istekler değildir. 5199 sayılı kanunda belirlenen hak ve görevlerdir" dedi.

Haytap Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder ise hayvanların bir kısırlaştırma merkezi kurularak popülasyonunun kontrol altına alınması gerektiğini ifade ederek, "İtlaf kesinlikle bir çözüm yolu değildir. Bir köpek tek seferde 7-8 yavru doğuruyor. Bunun önüne geçebilirsek hem hayvanların yaşam hakkını elinden almamış oluruz, hem de bu vahşetin önüne geçeriz. Yetkililerden bir an önce isteklerimize duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.

Belediye binası önünde yapılan basın açıklaması sonrasında hayvanseverler, Menemen Müftüsü İsa Solmaz'ı ziyaret ederek Cuma Namazı öncesi verilen vaazlarda hayvan hakları konusunda vatandaşları bilgilendirmesi ve uyarmasını isteğinde bulundu.
Kaynak: AA