Faciadan Yaralı Kurtuldular Ama Afad'ın Listesinde İsimleri Yok

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs tarihinde meydana gelen maden faciasından sağ kurtulan iki işçi isimlerinin AFAD'ın listesinde olmadığını iddia etti.

Faciadan Yaralı Kurtuldular Ama Afad'ın Listesinde İsimleri Yok
Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Bekir Şen konuyla ilgili olarak, "Fevzi Uçgun isimli şahıs durumu tamamen istismar etmek istiyor. Kendisi arama-kurtarma çalışmalarına katılmış olabilir fakat; yaralı olarak çıkarılmadı. Listemizde ismi yok." dedi

Soma'da facianın meydana geldiği Eynez Maden Ocağı'nda çalışan işçiler Fevzi Uçgun ve Erdal Keser, olayın meydana geldiği gün vardiyadan sağ kurtulmalarına rağmen isimlerinin AFAD'ın bildirdiği 486 yaralının içerisinde olmadığını bu nedenle hiçbir yardımdan faydalanamadıklarını kaydetti.

Yardım merkezlerine gittiklerinde kendilerine üçkağıtçı muamelesi yapıldığını iddia eden işçiler bu adaletsizliğin giderilmesi için gitmedikleri kapı kalmadığını belirtti.

İşçilerden Fevzi Uçgun, AFAD listesinde isimlerinin olmadığını 4 gün sonra öğrendiklerini belirterek şöyle konuştu: "Kaza 3 gibi oldu, biz 45 dakika içeride kaldık. Daha sonra birkaç yaralı çıkardık. Kurtarmayı arkadaşlarımızı çıkarmak için insaniyet amaçlı yaptık. Kazada iki akrabamı kaybettim. Biz AFAD'da ismimiz olmadığını savcıya anlattık. Daha sonra AFAD'ın yardım yaptığını öğrendik. Gittik 'Sizin isminiz yaralılar arasında yok' diye bize yardım yapılmadı. Kaymakam ile görüştük dilekçeler verdik, valiliği aradık bilgi verdik geri döneceğiz dediler, dönmediler. Milletvekili Sakine Öz'ü aradık. Ben 5 yıldan bu yana aynı şirkette çalışıyorum. Atabacası işletmesinden olaydan 7 gün önce Eynez'e geçtik."

"BİZE ÜÇ KAĞITÇI MUAMELESİ YAPTILAR"
Soma'daki yardımların dağıtıldığı AFAD koordinasyon merkezine gittiklerini anlatan Uçgun, şöyle konuştu: "Bize 486 yaralının içerisinde isimlerimizin olmadığını söylediler. Ayrıca siz üç kağıtçı mısınız kimsiniz dediler. İki defa işyerine gittim. Bizi çeşitli bahanelerle yolladılar. Şirketin İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan'ın yanına gittik. Biz o madende olayın meydana geldiği vardiyada çalışmamıza rağmen Afad'ın yaralılar listesinde ismimizin olmadığını söyledik. Bize 'sizin kurtarma listesinde isminiz var' dedi.

Bu adaletsizlik neden oluyor, biz aynı vardiyada çalıştığımız halde yapılan yardımdan faydalanamıyoruz. Bir aydır gitmediğimiz kapı kalmadı. BİMER'e dahi yazdık. Ben dilenci değilim, sadaka istemiyorum. Kaymakam işçiye para yardımı yapıyor yaralılarda ismimiz yok diye alamıyoruz. Diğer Atabacası'ndan Işıklar'dan kurtarma için girenlerin ve yaralı çıkanların isimleri listede var, ben o madenin gündüz vardiyasında çalışmama ve sağ kurtulmama rağmen ismim listede yok. Afad'a gidiyorum, Kaymakamlığa yolluyor, Kaymakamlığa gidiyorum o da işyerine ya da başka bir yere yolluyor. Bu üçgen ve dörtgen arasında kaldık. Artık ne yapacağımı şaşırdım."

"BİZİ BİR DÖVMEDİKLERİ KALDI"
İsminin listede olmadığını iddia eden Erdal Keser de sözlerini şöyle sürdürdü: "Eynez maden ocağındaki faciadan sağ kurtuldum. Birçok arkadaşımızı kaybettik. Biz sağ kurtulduk. 45 dakika yer altında kaldım, kendi imkanlarımla kurtuldum. Ama AFAD'ın sağ kurtulanlar listesinde ismim yok. Bimer'e başvurdum. Şirkete başvurdum, isminiz iki güne yayınlanacak dediler. Kaymakamlık, valilik, sendika ve daha birçok yere başvurdum, hiçbirinden olumlu yanıt alamadık. Sadece Afad'dan döndüler, bize dilekçe yazmışsınız işinizi halledeceğiz dediler. Artık bir umut onu bekliyorum. Bu saatten sonra da olacağını sanmıyoruz olayın üzerinden bir aydan fazla geçti. Hiçbir yardım alamadık. Soma'da yardımların dağıtıldığı koordinasyon merkezine gittim. Bize üçkağıtçı gözüyle baktılar ve bir dövmedikleri kaldı. Kaymakamlık yaralı işçilere 500 lira dağıttı, gıda yardımı yapıldı ama bizim ismimiz listede olmadığı için hiçbirisinden yararlanamadık."

"FEVZİ UÇGUN DURUMU İSTİSMAR EDİYOR ERDAL KESER YARALI DEĞİL ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILMIŞ"
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Bekir Şen, "Öncellikle yaralı olarak çıktığını iddia eden Fevzi Uçgun isimli arkadaşla daha önceden de bilgi verdik. Bizim elimizdeki bilgilere göre Fevzi Uçgun o gün madenden yaralı çıkarılmadı. Fevzi Uçgun durumu istismar ediyor. Belki arama kurtarma çalışmalarında yer almış olabilir ama yaralı çıkarılmadı. Çıkarılsa mutlaka kayıtlarmızda yer alır. Bu şahsın kardeşi de o gün madenden yaralı çıkarılanların arasındaydı. İsmi Mehmet Uçgun. Kendisiyle görüştüğümüzde o da doğruladı. Ağabeyinin o gün madene girmediğini bize söyledi.

Biz, Mehmet Uçgun'a da Kaymakamlık aracılığıyla yardımda bulunduk. Bu tür talepleri normal karşılıyorum. Sonuçta büyük bir travmadan çıktılar."
Öte yandan diğer iddia sahibi Erdal Keser'in dilekçesinin incelendiğini anlatan Şen, sözlerini şöyle tamamladı: "Elimizdeki bilgilere göre, Erdal Keser'in patlamanın yaşandığı ikinci vardiyada ismi yok, fakat; arama kurtarma çalışmalarında görevlendirilmiş. Orada 1495 kişi bu faaliyetlere katıldı.

Onlara bir yardım yapılmıyor. Ben bu arkadaşların taleplerini gerçekten normal karşılıyorum. Bu travmayı yaşamak kolay değil. Biz elimizden gelen desteği yapmaya devam ediyoruz. Yakın zaman içerisinde biz o madende çalışan tüm işçilere yardım yapmayı planlıyoruz."
Kaynak: İHA