'Emekli Köyü' Suyuna Kavuştu

Manisa Büyükşehir Belediyisi'ne bağlanmadan önce köy statüsünde olan ve sadece emekliler yaşadığı için ismi "emekli köy"e çıkan Sarıkaya mahallesinde su sevinci yaşanıyor

Su sıkıntısı nedeniyle gençlerin terkettiği ve sadece emekli vatandaşlar yaşadığı için adı "emekli köy"e çıkan Sarıkaya'nın sakinleri, imece usulüyle yaklaşık 2 kilometrelik boru hattı döşeyerek hasret kaldıkları suya kavuştu,
Köyde yaklaşık 10 yıldır su sorunu yaşandığını ifade eden mahalle muhtarı Cemaletin Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada getirdikleri su ile hem içme hem de tarımsal amaçlı sulama yapılabileceğini belirterek, susuzluk gerekçesiyle göç edenlerin yavaş yavaş geri döneceğine inandığını söyledi.

Mahalle olmadan önce köyde içme suyunun yetersiz olduğunu, kadınların bulaşıklarını dahi su sarfiyatı olmasın diye beklettiğini kaydeden muhtar Aktaş, getirilen suyun hem içme, hem de tarımsal amaçlı olarak kullanılacağını kaydetti.

Mahalleye suyun gelmesinde emeği geçen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ve Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ile Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürü Hakkı Duran'a mahalle halkı adına teşekkür eden muhtar Aktaş, ''Su olmadığı için köyün büyük kısmı ilçe merkezine göç etmişti. Köyde sadece emekliler kalmıştı. Halk arasında köyümüze 'Emekli köyü' denmeye başlamıştı. Su olmadığı için tarımla ilgili bir çalışma olmadığından herkes Soma ilçe merkezinde işe girdi. Köyümüzde genç yok sayılır, şimdi ise göç yeniden geri gelecek ve köyümüz yeniden canlanacak. Köyümüze yeniden gençleri çekeceğiz, bunu başaracağız'' diye konuştu.

- Su için 249 metre yüksekliğindeki dağı aştılar
Köye adını veren 249 metre yüksekliğindeki Sarıkaya dağının arka kısmından imece usulü ile 2 kilometrelik boru hattı döşediklerini anlatan muhtar Aktaş, suyun 20 ton kapasiteli havuzda toplandığını, oradan da evlere dağıtıldığını söyledi.

Köylülerin büyük özveri ile çalıştığını işin maliyetinin yaklaşık 15 bin lira olduğunu anlatan muhtar Aktaş, iş makinelerini hayırsever bir iş adamının maliyetin bir kısmını muhtarlık geri kalan kısmını ise Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'nin karşıladığını dile getirdi.
Daha önce su sıkıntısı nedeniyle köyde zaman zaman sözlü tartışmaların yaşandığını söyleyen Aktaş, ''Köyümüzde sulama sırasında sıkıntılar oluyordu, yetişen suluyordu yetişemeyen sulayamıyordu. Çok sıkıntı çekiyorduk. Bundan sonra su isteyen herkese istediği kadar su vereceğiz'' dedi.

- Evlere bulaşık makineleri alındı
Mahalle sakinleri de, havuzun başına gelerek hasret kaldıkları suyun sesini dinlediklerini belirtirken, köyün suya kavuşmasıyla göçün artık tersine döneceğine inandıklarını ifade ettiler.
Su sıkıntısını en çok çeken kadınlar ise özellikle yaz aylarında daha fazla su sıkıntısı çektiklerini, yemek bulaşığı ve temizlikte fazla su kullanamadıklarını şimdi ise suyun bollaştığını, rahat rahat su kullanabildiklerini belirterek ''Su olunca evimize bulaşık makinesi aldık" diyerek sevinçlerini dile getirdiler.

Kaynak: AA