Menemen Kaymakamı Şehit Kemal Bey Anıldı

Kurtuluş Savaşı sırasında 17 Haziran 1919'da Yunan Ordusu tarafından yapılan Menemen katliamında ilk şehit edilen olarak dönemin Menemen Kaymakamı Kemal Bey ölümünün 95'inci yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı

Menemen Liseliler Derneği ve Menemen Muharip Gaziler Derneği tarafından düzenlenen anma töreninde Kemal Bey anıt önüne bırakılan çelenk sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Törende konuşan Tarihçi-yazar Oktay Özengin, Yunan Ordusu'nun İzmir'i işgal etmesinden 6 gün sonra 21 Mayıs 1919 yılında Meneme'nin işgal edildiğini hatırlatarak "Halkı direnişe hazırlayan ve Kuvva-i Milliye hareketine öncülük eden Kaymakam Kemal Bey, Yunanlıların elinden Bergama'nın geriye alınmasında büyük rol oynar. Bergama bozgunundan kaçan Yunanlılar Menemen'e gelirler. Bergama kaybının sorumlusu olarak Kaymakam Kemal Bey gösterilir ve vahşi bir şekilde bir Yunan subayı tarafından şehit edilir. Ardından da katliam başlar. Silahsız ve hiçbir şeyden haberi olmayan kadın, erkek, çocuk, yaşlı 1000'e yakın Menemenli hunharca katledilir. Kaymakamlıkta görevli memurların çoğu da öldürülmüşlerdir. Cenazelerin defnedilmesine kimse cesaret edememiştir" dedi.

Menemen Liseliler Derneği Başkanı Özcan Güleç ise, "95 yıl önce bugün Yunan ordusu Menemen'de çok büyük bir katliam yaptı. Burada görevini terk etmeyerek şehit olan Kaymakam Kemal Bey ve Menemenlileri anmak amacıyla toplandık. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu bu günlerde geçmişi anarak kendimize dersler çıkartmalıyız. Her geçen yıl daha çok önem kazanan bu anma törenimize katıldığınız için teşekkür ederiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından emekli İmam Sami Okumuş tarafından şehitlerin ruhu için dua okundu.
Yunan işgaline karşı Menemen ve çevresindeki Kuvva-i Milliye hareketini organize eden ve Rum birliklerinin Bergama'da ilerleyişini durdurarak bozguna uğramasını sağlayan Kaymakam Kemal Bey, Yunan subayları tarafından 17 Haziran 1919 tarihinde makamında korumalarıyla birlikte şehit edilmişti.
Kaynak: AA