Soma'daki Eyleme Polis Müdahale Etti

13 Mayıs tarihinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Soma'da belirli aralıklarla eylemler yapılıyor.

Soma'daki Eyleme Polis Müdahale Etti
Daha önce maden işçilerinin sık sık yaptığı eylemlere bu defa bazı şehit aileleri dahil oldu. Madene giden işçi servisinin önünü kesmeye çalışan gruba polis müdahale etti.
Cengiz Topel Meydanı'nda toplanan maden işçileri faciada yaşamını yitiren madencilerden bazılarının ailelerinin de katılımıyla yürüyüş düzenledi.

Beşyol Meydanı'na inen ve oturarak yolu trafiğe kapatan madenciler, slogan atarak Somalıları madencilere sahip çıkmaya davet etti. Beşyol Meydanı'ndaki madenci heykelinin önünde 301 işçi için saygı duruşunda bulunan madenciler ve yakınları İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra Turgutalp'e doğru yürüyüşe devam etti. Ara ara yola oturan işçiler ve maden şehitlerinin yakınları yürek yakan sözlerle eyleme katılanları gözyaşlarına boğdu.

"YETİMLERİN NEFESİ ENSENİZDE"
Yürüyüş sırasında bir şehit madencinin eşinin sesi şöyle yükseldi: "Katledilen maden işçilerinin ölüm çığlıkları, siz sülükleri Soma madenlerini yönetenleri rahat yataklarında uyutmayacak. Siz sülükler biraz daha zengin olun diye bizim çocuklarımız babasız kaldı. Siz biraz daha zengin olun diye yuvalarımız yıkıldı. Yıllarca maden işçilerinin kanını emdiniz. Katlettiniz. Bunca çocuğun nefesi, bunca ananın çığlığı, bunca kadının öfkesi bunca ölen madencinin son nefesi sizin ensenizde. Veballeri boynunuzda."

"SUÇLULAR CEZASIZ KALMASIN"
'Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek', 'Somanın Kömürü Katilleri Yakacak' sloganları ile yürüyüşe devam eden madenciler ve yakınları, bunların yakasını bırakmayalım, gerekirse burada yatıp kalkalım." diyerek suçluların gereken cezayı almasını istedi.

Bir diğer madenci eşinin feryatları ise yürekleri burktu. Bizim çocuklarımız babasız kaldı diyerek haykıran şehit eşi; "Susmayın, sizin çocuklarınız da babasız kalmasın. Karnelerimizi aldık, çocuklarımın başarı belgesi vardı; ama gösterecek babası yoktu. Yetti artık bu Soma'nın madenlerinin can alışı" dedi.

İŞÇİ SERVİSİNİN ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞTILAR
Maden faciasını protesto için yürüyüş yapan ve işçileri taşıyan servis araçlarının önünü kesmek isteyen gruba biber gazıyla müdahale edildi.

Savaştepe yol ayrımında kömür madenlerine işçi taşıyan servis araçlarının önünü grup kesmek istedi. Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi önündeki kavşakta önlem alan güvenlik güçleri, grubun geçişine izin vermedi. Polis, uyarılara rağmen dağılmamakta ısrar eden gruba biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada kısa süreli arbede çıktı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ve Manisa Emniyet Müdürü Erhan Alkaya'nın ikna etmeye çalıştığı gruptakiler yolu ulaşıma açtı. Daha sonra gruptakilerden bazıları Soma-Eynez güzergahında yeniden yürüyüş başlattı.
Kaynak: İHA