Dört bakan kameralar karşısına geçti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla Musul'daki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Dört bakan kameralar karşısına geçti
IŞİD tarafından Musul'da rehin alınan Türk vatandaşlarıyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 31 Türk şoförle konsolosluk görevlilerinin her gün görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Irak'ta rehin alınan Türk vatandaşlarıyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ortak bir basın toplantısı yaptı.

Toplantıda 4 bakanlığın Irak konusunda ortak kriz masası oluşturması çıktı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Her gün saat 13.00'te ve 18.00'de, iki kere kriz merkezi koordinatörümüz, Bakan Yardımcımız Sayın Naci Koru tarafından bilgilendirme yapılacak. Olağanüstü bir durum olduğunda arada da bilgilendirme yapılacak. Kriz masası dışındaki haberlere itibar edilmemeli' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Şu anda önceliğimiz Türk şoför ve konsolosluk mensuplarımızın Türkiye'ye getirilmesidir' şeklinde konuştu.

Rehin olan Türk vatandaşlarının isim isim tespit edildiğini belirten Davutoğlu, 'Vatandaşlarımızın sağlık bilgileri kesindir. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları her gün karşılanmaktadır' şeklinde konuştu.

'TOPLU TAHLİYE DÜŞÜNCESİ YOK'
'Irak'tan toplu bir tahliye düşüncesi içinde değiliz' diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Altını özellikle çizmek isterim. İşbirliği projelerimiz devam edecek. Böyle bir ihtiyaç da yaptığımız risk analizleri çerçevesinde yoktur' dedi.

İşte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Irak kardeş bir ülkedir. Zor günlerinde her ülkenin yanında olduğumuz gibi bugün de Iraklı kardeşlerimizin yanındayız. Irak'ın bütün kedimlerinde, her bir ıraklı ile gönül bağımız var. Irak'ı hiçbir zaman yanlız bırakmadık bu saatten sonra da yalnız bırakmayacağız.Bütün Iraklılara huzur ve barış temenni ediyoruz.

'IRAK'LA İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİLECEK'


Bugünkü toplantımızda aldığımız en önemli kararlardan biri de Irak'la olan işbirliğimizin devam edeceğidir. Bugün iki ana konuda konuştuk. Birincisi tespit. Riskli bölgeler tanımlanıyor. Bu bölgeler dışında yürüyen çalışmalarımızın devamı bizim açımızdan önemlidir. Bölgeleri tek tek elden geçirdik. Vatandaşlarımız durumları ve yürütülen çalışmaları değrlendirdik. Kriz bölgesinde durumda ise olanları sürekli gözetmek görevimiz var.

24 saat çalışan bir kriz masası oluşturuyoruz. Ekonomi Bakanlığımızdan, Ulaştıma bakanlığımızdan temsilcilerin olduğu bakanlıklar arası bir kriz merkezi oluşturuyoruz. Bu kriz masası öncelikle sorulara yanıt verecek ve tabiri caizse günlük resim çekecekler.

Irak'tan toplu bir tahliye düşüncemiz yok. Güvenli bölgelerde işbirliğimiz devam edecek. Tehlike olursa da günlük değerlendirmeler yapılacak. Şuandan itibaren bu anlamda günlük envanterler kontrol edilecek. Sorulduğu anda şoförlerimize ulaşma imkanımız olacak.Libya'da 25 bin vatandaşımızı 10 gün içinde tahliye etmiş bir hükümetten söz ediyoruz. Libya'nın aksine Irak'tan böyle bir tahliye hedeflemiyoruz. Irak'taki mevcudiyetimiz çok daha hareketli ve ulaştırma ağırlıklı bir mevcudiyettir.

Çalışanlarımızın bulunduğu yerler ve üstlenen projelerdeki bütün şiket bilgileri bu kriz masasında toplanacak. Ve gerek hareket halindeki mobil ulaştırma işinde olanlar gerek şantiyede olan işçilerimizin fotoğrafını çekmek kaidesiyle her an yuerlerini tespit edeceğiz.

'HİÇ BİR BİLGİYE İTİBAR ETMEYİN'

Bütün bu tedbirler konusunda 2 konuya dikkat çekmek istiyorum. Her gün saat 13:00'de ve 18:00'de Naci Koru tarafından bilgilendirme yapılacak. Bunun dışında yapılacak hiç bir açıklamaya itibar etmeyiniz.Kriz Masasmız dışındaki hiç bir bilgiye itibar edilmemlidir. Milletler zor dönemlerde gösterdikleri tepkilerle büyüklüklerini gösterir. Büyük devletler zor zamanlarda gösterdikleri reflekslerle büyüklüklerini gösterirler. Biz daha önce bu tarz sınavları büyük bir başarı ile verdik.

Nihat Zeybekçi'nin konuşmasından satır başları;

Bir canın karşılığım paraya çevrilemez.Kuzey Irak bizim Almanya'dan sonra ikinci büyük pazarımız. İhracatımızın yüzde 93ünü Habur üzerinden yaptık.Son yaşanan tedirginlik döneminde dahi ihracatımız aratarak devam etti. Oradaki firmalarımızın risk altında hiçbir ticari faaliyeti yoktur.Ülkemizin Kuzey Irak'la ticari ilişkileri devam ediyor. Oradaki bütün şirketlerimizin bilgileri bizde var.İlişkilerimiz devam edecektir. Musul'da faaliyet gösteren 4 firmamız var.

Taner Yıldız'ın konuşmasından satır başları;


Irak şu an iki büyük komşumuzdan biri. Irak bizim için dost, kardeş ve vazgeçilmez bir komşu. Bizim şuan 1 milyar dolar kadar aktardığımız ve yatırıma dönüştürdüğümüz para var Irak'ta.Su ticaretimiz devam ediyor. Orada çalışan insanlarımız. Özellikle Basra bölgesinde 250'ye yakın personel çalışmalarına devam ediyor. İlişkilerimiz devam edecek. Irak ile enerji alanında önemli anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Lütfi Elvan'ın konuşmasından satır başları;

Irakta konsoloslukta çalışanların ve şoförlerin ailelerine kavuşmalarını temenni ediyorum. Irak Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı, bu ticaret de kara yolu üzerinden gerçekleşiyor. Irak'a yönelik yaklaşık 2 bin 500 kamyon ve TIR girişi var.Irak'a tüm araçların giriş-çıkış kayıtları mevcut.,

SORU-YANIT

ZAMAN ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI? SÜRENİN UZAMASI NEDEN KAYNAKLANIYOR? GÖRÜŞMELER BİZZAT BU GRUPLA MI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?


Biz elimizden geleni yaparak süreci en kısa sürede bitirmeye çalışıyoruz. Tekrar söylüyorum. Vatandaşlarımızın her birinin nerede bulundukları ve sağlık durumları ile ilgili bilgimiz vardır. Olabilecek her kanalı kullanıyoruz. Tır şoförlerimizin isimleri de tespit edildi. Bir zaman veremeyiz ama çalışma şu an olumlu gidiyor.Bu durumda net bir sayı ve bilgi vermek doğru olmaz

HERHANGİ BİR HAVA OPERASYONU GÜNDEMDE Mİ? VATANDAŞLAR BU YÜZDEN Mİ TAHLİYE EDİLİYOR?

Bizim için en önemli şey vatandaşlarımızın sağ salim gelmesi o yüzden alternatif senaryolar üretmek doğru değil.Kriz masasına bugün bir çok bilgi geldi. Şu anda bizde bir tırın ülkemizden hangi gün hangi saatte çıktığı bilgileri var. Ancak şoförlerim kim olduğu ve telefon numaraları gibi bilgiler yok arkadaşlarımız bu konuda çalışmalara başladılar. THY'den ilave bir talep olmadı. Olursa gerekli seferler düzenlenecektir. 31 şoförle ilgili bilgi akışında sıkıntı yok. Aileleri ile temas halindeyiz.