Eşme'nin Koyunu Tescilleniyor

Eşme'de uygulanan koyun ıslah çalışmalarında sona gelindi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Uşak Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından yürütülen Eşme yöresi kıvırcık melezi koyun popülasyonu damızlık üretim sürecinin yetiştirici koşullarında yapılandırılması projesinde sona gelindi.
Proje kapsamında Eşme'ye gelen paydaşlar, Eşme Kültür Parkı'nda oluşturulan stantlarda besicilerin koyunlarını inceledi.
Projenin Başkanı Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca programda yaptığı konuşmada, biyotenik ve genetik konusunda ne kadar uzman kadroyla çalışılır ve ne kadar iyi bir Ar-Ge'ye sahip olunursa ıslah projesinin o kadar başarılı olacağını belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelesi Prof. Dr. Veysel Ayhan da ürün pazarlama, yetiştirme, yetiştiricilerin sorunlarını aynı platformda dile getirdiklerini Türkye'de pazarlanması için örnek bir proje başlattıklarını anlattı.
Eşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bülent Çiftçi ise projenin araştırma ve tespitinin 4 yıl sürdüğünü belirterek Eşme koyununun ayrı bir ırk olarak tescillenmesinin amaçlandığını söyledi.

Eşme koyununun en belirgin özelliğinin tırnakları hariç, yünü, bacakları, kuyruğu, tara burnu ve gözlerinin beyaz olduğunu dile getiren Çiftçi, TÜBİTAK'ın bu projeye 1 milyon 500 bin lira kaynak sağladığını ifade etti.

Etkinlik sonunda projeye katkı sağlayan kişilere plaket, projeye katılan üreticilere teşekkür plaketi ve hediyeler verildi.

Kaynak: AA